Caracatiţa corupţiei din vama Moraviţa a renăscut mai puternică şi mai periculoasă (2)

in Război corupției

Banii, lăsaţi la magazin
O altă modalitate prin care erau plătiţi funcţionarii vămii era lăsarea şpăgilor la magazinul Belacoop, aflat între cele două puncte de trecere a graniţei. Atunci cînd lăsau banii, contrabandiştii indicau şi poliţistul căruia i se cuvin, personalul magazinului fiind familiarizat de mult cu aceste practici. În plus, între poliţiştii de frontieră exista înţelegerea ca, pe timpul serviciului, fiecare dintre ei să ia de la magazin orice produse de care aveau nevoie (cafea, băuturi răcoritoare, diferite alimente etc.) fără să plătească, urmînd ca la sfîrşitul programului aceste cheltuieli să se scadă din şpăgile colectate chiar la magazin. În cazul în care erau controale în vamă, poliţiştii de frontieră lăsau totuşi cîţiva traficanţi să treacă, pentru a-şi putea plăti astfel masa şi produsele alimentare de la magazin. Asta pentru a nu fi nevoiţi să scoată bani din propriile buzunare, lucru care era pur şi simplu de neconceput pentru funcţionarii corupţi.
Reţeaua „Rolex“
În martie 2016, ANAF a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în perioada februarie-septembrie 2015, mai mulţi cetăţeni români au achiziţionat din Serbia ceasuri marca „Rolex“, pe care le-au introdus în România fără taxe vamale, aducînd un prejudiciu bugetului de stat în valoare de 815.714 lei. Procurorii au refăcut circuitul contrabandişitilor de ceasuri de lux, în care un rol important l-au jucat vameşii de la Moraviţa. Astfel au aflat anchetatorii că suspecţii nu se mulţumeau doar cu ceasurile, dar recuperau şi TVA-ul. „Manopera consta în achiziţionarea ceasurilor, urmată de solicitarea restituirii TVA-ului formulată de către pretinşii cumpărători către autorităţile sîrbe. Ulterior, pentru introducerea ceasurilor în România (şi implicit în spaţiul comunitar), cumpărătorii trebuiau să declare aceste bunuri în vama românească, pentru a fi calculate şi achitate taxele aferente, lucru care nu se mai realiza, ceasurile de lux fiind introduse în ţară cu sprijinul unor funcţionari din PTF Moraviţa“, susţin surse judiciare.
Acţiunea DNA din 2011
Pe 8 februarie 2011, peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, luptători de la trupele de intervenţie rapidă şi ofiţeri DGA au descins în vămile Moraviţa (judeţul Timiş) şi Naidăş (judeţul Caraş- Severin) de unde au ridicat peste o sută de vameşi şi poliţişti acuzaţi de corupţie. În urma acestei operaţiuni, 68 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti au fost condamnaţi cu suspendare, 17 au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar trei au fost achitaţi.

Sfîrşit
(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI