Cardul de sănătate (Drama bolnavilor)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Acest instrument modern, creat pentru simplificarea raportului pacient, medic şi furnizorii de servicii, îl consider ca un mijloc civilizat pentru lumea modernă în care trăim. Cu toate acestea, noi, pacienţii de peste 70 de ani, sîntem chinuiţi, furaţi de indivizi prin manevre mafiote, declanşate de pe timpul cînd Ministerul Sănătăţii era condus de Eugen Nicolăescu, contabil de CAP de la Partidul Liberal.

Un caz special, în care drama, chinul şi hoţia sînt la ele acasă, cei chemaţi să vindece bolnavul apelînd la metode alambicate, care conduc la demobilizarea pacientului. Este cazul cetăţeanului B., care, pentru a fi operat la ochiul stîng, a trebuit să treacă prin furcile caudine. Adică a fost consultat şi verificat la 4 aparate, pentru care a plătit circa 1 milion de lei, deşi este plătitor de taxe şi impozite din 1952. Iată declaraţia lui: „Menţionez că, în prezent, pe talonul de pensie am reţineri CAS şi impozit pentru 2 milioane de lei. Asta, în condiţiile în care am muncit 42 de ani şi mi-am plătit CAS-ul. Eu sînt încadrat, tratat la fel ca acela care nu a dat nimic statului. În plus, după plata consultaţiei, au cerut EKG, analize de sînge, unele plătite, consult de efort, taxate tot cu 1 milion. După care, alte 15 milioane, operaţia şi toate cele“.

Aşa că povestea pacientului B., un caz ce nu este izolat, se înscrie în sistemul birocratic (cras) din Sănătate, în care jurămîntul lui Hipocrate este dat deoparte, ignorat, primînd interesul egoist, stimulat de sistemul dualist, în care medicul este dimineaţa la stat în clinică, iar după-amiaza eşti trimis ca pacient, la consultaţii private; ce să zic, vorba românului: „Lucrul amestecat miroase“. Toţi ştiu că miroase, dar continuă să-l folosească nu în interesul pacientului. De unde se poate spune că asemenea stare de nemulţumire e provocată şi de modul de utilizare a cardurilor. Este bine să se ştie că folosirea cardului pune capăt reţetelor fictive şi folosirii ilegale a unor medicamente.

Anton Voicu, un pacient indignat

  1. S.: Azi, 5 mai, dr. Alexiu, vicepreşedinte al Asociaţiei Medicilor de Familie, a spus răspicat la TV: „Cardul este un sistem greoi şi complicat“.
COMENTARII DE LA CITITORI