Care sînt cele mai frecvente 5 traumatisme ale mîinii?

in Sfatul medicului

Traumatismele mîinii cauzează edem, durere, rigiditate şi, uneori, limitarea mişcărilor. Cele mai frecvente leziuni sînt rupturile ligamentare şi fracturile osoase. Policele paznicului de vînătoare – reprezintă ruptura ligamentului de pe faţa palmară a policelui, care are rolul principal în mişcările de ciupire. Cauza este de obicei o căzătură pe o suprafaţă dură, în urma căreia policele este deplasat anormal în direcţie dorsală. Numele bolii provine de la faptul că în trecut reprezenta un risc profesional la paznicii de vînătoare din Anglia, care rupeau gîtul iepurilor cu mîna. Tratamentul consta în imobilizarea cu o atelă, însă uneori este necesară intervenţia chirurgicală.
Ruptura ligamentului care uneşte oasele scafoid şi semilunar – se poate produce în urma unei căderi pe palma întinsă; se resimte imediat o durere localizată în partea superioară a încheieturii mîinii. Tratamentul constă în intervenţia chirurgicală prin care se repară ligamentul şi în fixarea oaselor cu ajutorul unor broşe metalice.
Fracturile osului scafoid – reprezintă un tip comun de fractură a încheieturii mîinii. Durerea este localizată la nivelul încheieturii, proximal de police. Tratamentul constă în imobilizarea în gips sau în intervenţie chirurgicală. Dacă nu sînt tratate, fracturile de scafoid nu se vindecă, ceea ce poate conduce la apariţia artritei la încheietura mîinii.
Luxaţiile – se pot produce la nivelul articulaţiilor de la baza degetelor sau la nivelul articulaţiilor mijlocii ale degetelor. Sînt întîlnite de obicei atunci cînd policele este îndoit prea mult spre exterior, sau cînd celelalte degete sînt îndoite prea mult în direcţie dorsală. Pentru corectarea luxaţiilor care afectează baza degetelor este necesară intervenţia chirurgicală. Luxaţiile articulaţiilor mijlocii ale degetelor pot fi tratate prin imobilizarea cu un bandaj adeziv sau cu o atelă a degetului afectat de degetul alăturat.
Fracturile cîrligului osului cu cîrlig – pot fi produse în momentul lovirii pămîntului cu o bîtă sau la golf cînd crosa loveşte pămîntul şi face o gaură. Partea inferioară a palmei, imediat proximal de degetul mic, este sensibila. Tratamentul constă în imobilizarea mîinii în gips timp de 4 pînă la 6 săptămîni. Dacă nu se vindecă complet, pot apărea durere, slăbiciune sau amorţeală la nivelul degetului mic.
www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii