Care sînt simptomele cele mai frecvent întîlnite în afecţiunile musculo-scheletice?

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

Sistemul musculo-scheletal este alcătuit din muşchi, ligamente, tendoane, articulaţii şi burse, iar oricare dintre acestea poate suferi leziuni cauzate de traumatisme sau de alte afecţiuni. Cele mai frecvente simptome întîlnite în aproape toate afecţiunile musculo-scheletice sînt:

* Durerea, reprezintă simptomul principal, aceasta poate fi moderată, severă, difuză sau locală, în funcţie de localizarea leziunii şi modul de producere a acesteia. Durerea osoasă este, de obicei, profundă, penetrantă sau surdă, iar durerea musculară este mai puţin intensă decît durerea osoasă, dar mai neplăcută. Durerea articulară este ascuţită şi este însoţită de rigiditate.

* Inflamaţia, se caracterizează prin apariţia edemului (umflarea ţesuturilor), creşterea temperaturii locale şi afectare funcţională. Inflamaţia este o reacţie la acţiunea diverşilor factori agresivi, care atacă organismul. Scăderea forţei musculare este reprezentată de incapacitatea muşchilor de a se contracta, poate afecta oricare parte a sistemului

musculo-scheletic, cînd stimularea nervoasă a unui muşchi este inadecvată, contracţiile acestuia sînt slabe. Forţa musculară poate fi limitată de către durerile musculare, tendinoase, articulare sau osoase.

* Rigiditatea articulară este frecvent întîlnită la persoanele care suferă de boli articulare. La debutul unei boli articulare apar imobilitatea articulară şi redoarea matinală, iar pe parcurs avansează pînă la apariţia rigidităţii. Sînt anumite traumatisme în care se produc întinderi excesive ale ligamentelor, care pot determina creşterea mobilităţii articulare, cu apariţia instabilităţii articulare.

* Zgomotele articulare precum cracmentele şi trosniturile, sînt frecvent întîlnite şi în lipsa afecţiunilor articulare, dar în momentul în care acestea se accentuează pot indica apariţia unei boli articulare. Amplitudinea de mişcare în articulaţie poate fi redusă din cauza durerii la mobilizare.

Diagnosticul unei afecţiuni se poate stabili numai de către o persoană specializată, pe baza simptomatologiei, a examenului fizic al pacientului şi completate de investigaţii de laborator şi imagistice, pentru confirmarea acestuia.

www.artroscopiedegenunchi.ro

 

Păreri și opinii