Catedrala Mîntuirii Neamului – adevăruri dincolo de manipulări

in Război corupției

În aceste zile este din nou la modă să vorbim despre Catedrala Mîntuirii Neamului, bani, bugete locale, Patriarhul Daniel şi, bineînţeles, biserici vs spitale. Subiectul s-a reaprins întrucît, după momentul alegerilor locale, Patriarhia Română a transmis către Primăriile de sector, dar şi către Primăria Generală a Capitalei, scrisori prin care solicită ajutor financiar pentru finalizarea lucrărilor.
Discuţia principală pleacă de la o întrebare cît se poate de simplă: este Catedrala Mîntuirii Neamului un proiect de interes naţional? Sau doar un proiect al Bisericii? Dacă da, atunci susţinem finalizarea acestui proiect sau încercăm să îl dărîmăm, să îl transformăm eventual într-un circ al foamei?
Ipocrizia banilor publici
De fiecare dată cînd se aprinde acest subiect, nu pot să nu am un zîmbet ironic pe faţă, auzind pe corifeii anti-BOR cum cer ca banii din bugete să fie cheltuiţi chibzuit, să nu mai fie daţi pentru biserici, ci să fie alocaţi pentru construirea de spitale, de şcoli, pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Total de acord cu acest lucru.
Dar o întrebare tot se naşte? Unde au fost aceleaşi persoane de bine cînd Arena Naţională a ajuns să coste peste 230 de milioane de euro, deşi un alt stadion din Europa, identic cu al nostru, şi cu produse de calitate mai bună, a costat doar 150 de milioane de euro. Este vorba de Commerzbank Arena din Frankfurt.
Aşadar, avem peste 100 de milioane din bugetul Bucureştiului. Oare cîte spitale se puteau construi cu 100 de milioane de euro? Măcar 2 – 3 la nivel european?
Panseluţe vs Catedrală
La începutul anului 2016, ieşea în spaţiul public un raport al Curţii de Conturi care spunea cam aşa: „În perioada 2007 – 2014, Primăriile din Bucureşti au cheltuit circa 600 de milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Preţuri exorbitante plătite pentru arbuşti, zeci de mii de puieţi uscaţi sau furaţi, un balansoar plătit cu 12.000 lei. Aşadar, se puteau construi 10 catedrale cu banii irosiţi pe panseluţe.
Banii Bisericii
Aici este cea mai mare controversă. Şi cea mai mare vină a BOR că nu este în stare să iasă în spaţiul public şi să îşi explice clar cheltuielile şi veniturile. Doar un exemplu: În ultimii ani, BOR a raportat venituri în jurul a 64,7 milioane de euro. Din aceşti bani, pentru activitatea social-filantropică s-au cheltuit aproape 20 de milioane de euro. Vorbim aşadar de 33% din venituri. Din restul banilor sînt suportate salariile personalului clerical şi neclerical, se plătesc taxe şi impozite, se dau bani pentru construcţia de biserici şi refacerea altora. Statul dă sau ia bani de la Biserică?
S-ar putea să fie un şoc pentru mulţi, dar haideţi să analizăm următorul exemplu:
– Banii de la bugetul de stat, lunar, pentru salariile personalului din Administraţia Patriarhală sînt în cuantum de 557.472 lei.
– Banii plătiţi de Patriarhia Română către stat pentru aceşti salariaţi, sub formă de impozite, asigurări de sănătate, contribuţii sociale – 575.087 lei.
Aşadar, lunar, Administraţia Patriarhală dă statului, în plus faţă de ce cheltuieşte el, 17615 lei. Iar situaţia este aceeaşi la nivelul fiecărei Eparhii.
Concluzii
Este evident că şi Biserica Ortodoxă Română greşeşte cînd vine şi cere bani publici, fără a avea grijă să comunice cît mai bine oamenilor de ce se fac aceste solicitări, cum se cheltuiesc aceşti bani, de unde au mai venit şi cum se întorc către stat.
La fel de evident este faptul că, într-o ţară în care se pot face manipulări extrem de uşor, deturnarea atenţiei pe subiect de genul: „Biserica ne fură banii cu care am putea să facem atîtea“ funcţionează fără greş.
Însă întrebarea cea mai importantă rămîne. Este Catedrala Mîntuirii Neamului un obiect de interes naţional sau putem transforma în cel mai mare circ al foamei din Europa?
De răspunsul la această întrebare depinde totul.

Ionuţ Iancu

COMENTARII DE LA CITITORI