Cazuri celebre din istoria criminalisticii Un rendez-vous fatal (5)

in Lecturi la lumina ceaiului

De această dată, şeriful şi-a schimbat părerea. Un astfel de monstru putea foarte bine să pună o altă femeie în locul ei, după care şi-a executat copiii, pentru a face verosimilă propria moarte.
Presa americană, bineînţeles, a preluat subiectul, şi o gigantică vînătoare a femeii-monstru s-a declanşat pe toată întinderea Statelor Unite. Se ştie că Bela trebuia să se fi refugiat undeva, avînd asupra ei o mare sumă de bani. În total, de la cei 42 de bărbaţi ucişi, luase echivalentul a 10 milioane de franci (pentru vremea respectivă). În 1907, era o avere considerabilă. Au fost difuzate semnalmentele femeii: blondă, 1,60 m înălţime, 85 kg, foarte robustă. Dar a rămas de negăsit.
Procesul fostului său argat a început la 2 noiembrie 1908. Printre martori, se aflau 2 bărbaţi, care scăpaseră ca prin minune de la moarte: primul venise ca răspuns la anunţul matrimonial al Belei, cînd s-a produs incendiul. Celălalt venise la ferma din La Porte, dar minţise, în scrisoarea sa, că dispune de bani; în realitate, el nu avusese asupra sa decît cîteva sute de dolari. Bela l-a trimis acasă, cerîndu-i să revină cu 4.000 de dolari. El nu a mai revenit însă niciodată, salvîndu-şi viaţa odată cu banii, dacă într-adevăr îi avea!
Cînd a fost chemat la bară fostul argat, acesta s-a decis, în fine, să spună adevărul: „Nu am ucis pe nimeni, niciodată, dar eram la curent cu faptele ei. Bela angajase la Chicago o servitoare, care îi semăna foarte mult. Ea a fost otrăvită, decapitată şi aşezată pe somieră. Cu puţin timp înainte de incendiu mă împăcasem cu Bela. Ea ştia că fratele lui Andrew urma să vină şi că vizita acestuia va conduce la descoperirea faptelor sale. Mi-a dat nişte bani şi am ajutat-o să se deghizeze în bărbat. Am condus-o cu maşina mea pînă la trenul de noapte, care oprea în La Porte. După aceea m-am întors la fermă şi i-am dat foc, după cum îmi spusese Bela. Dar, vă jur, nu am ştiut unde se aflau cei 3 copii. De altfel, n-aş fi putut crede nici o clipă că i-a otrăvit“.
Juriul nu s-a îndoit de sinceritatea fostului argat. Condamnat doar pentru incendierea fermei la 21 de ani închisoare, a murit de tuberculoză un an mai tîrziu.
Şi Bela, unde se afla ea? A fost semnalată aproape peste tot, de-a lungul Statelor Unite: în Arkansas, la San Francisco, în Virginia, în Missouri, adeseori, chiar în acelaşi timp, în două locuri, aflate la o distanţă de 600 de kilometri. Ea a intrat în folclorul american, fiind subiectul unor balade asemănătoare celor care aminteau de Cat Ballou, Jessie James şi Billy The Kid.
La 7 mai 1931, o oarecare Esther Carlson, care a murit în închisoarea din Los Angeles, în vîrstă de 71 de ani, a trezit unele bănuieli poliţiştilor. Răscolind prin locuinţa acesteia, au fost descoperite fotografiile a 3 copii: erau imaginile aparţinînd Myrtlei, Lucyei şi micuţului Philip. Au fost aduşi martori din satul La Porte. În ciuda celor 25 de ani care trecuseră de atunci, ei au recunoscut-o pe Bela în femeia care murise în închisoare. Ea se afla închisă pentru că se făcuse vinovată de otrăvirea unui tăietor de lemne în vîrstă de 81 de ani, pe care-l ucisese pentru a-i lua economiile.
În încercarea de a stabili un bilanţ al crimelor acestei femei, au reieşit următoarele: la început, 2 copii, ai ei, apoi 3, descoperiţi morţi după incendiu, plus fetiţa adoptată, care nu a mai fost regăsită, deci, în total, 6 copii. Primul soţ, plus cel ucis cu satîrul, plus alţi 42, deci, 44 de bărbaţi.
În total: 50 de asasinate. Acestor victime li se adaugă bătrînul tăietor de lemne şi încă cine ştie cîţi alţi oameni pe care Bela i-ar mai fi omorît în cei 25 de ani, pe vremea cît a fost urmărită de poliţie…

Sfîrşit
PAUL ŞTEFĂNESCU

COMENTARII DE LA CITITORI