Ce a uitat să spună Gabriel Oprea despre conspiraţiile mondiale împotriva sa

in Război corupției

Într-o încercare de a-şi spăla imaginea, fostul lider al UNPR, Gabriel Oprea, înşiră pe Facebook cîteva evenimente-cheie din activitatea sa de premier interimar, despre care insinuează că n-ar fi simple „coincidenţe“. De fapt, chiar asta sînt: cîteva borne rupte din context.
„Ce vreau să spun este că eu nu cred în coincidenţe. Cred, în schimb, că, la un moment, dat unii şi-au dat seama că nu sînt vulnerabil, că nu pot răspunde la butoane şi că le încurc planurile. Au încercat apoi să caute ceva, orice, care să mă compromită“, a scris Gabriel Oprea pe Facebook, a doua zi după ce i s-a dat verdict oficial de plagiator. În apărarea sa, fostul vicepremier reaminteşte cîteva momente din vara anului trecut – cînd Victor Ponta l-a lăsat la conducerea Guvernului în perioada în care s-a operat la genunchi în Turcia. Deşi Oprea le dă o conotaţie conspirativă, evenimentele nu sînt altceva decît puncte obişnuite de pe agenda unui premier sau a oricărui lider politic. Să le luăm pe rînd şi să le punem în context.
* 15 iunie 2015 – „Este publicată în Monitorul Oficial decizia premierului Victor Ponta prin care mi s-au încredinţat atribuţiile prim-ministrului privind conducerea operativă a activităţii Guvernului“, aminteşte Gabriel Oprea. Victor Ponta a plecat la operaţie în Turcia, iar legea îl obligă să delege atribuţiile de premier. A fost ales vicepremierul Oprea, mîna dreaptă a sa în Guvern.
* 23 iunie 2015 – „Este adoptată Strategia Naţională de Apărare propusă de preşedintele Klaus Iohannis. Iată ce spunea atunci Hotnews: «Votul a fost unul cu emoţii, pentru că mulţi PSD-işti au lipsit din sală, iar cvorumul a fost depăşit cu doar şase parlamentari. De remarcat că premierul interimar, Gabriel Oprea, a spus de la tribuna Parlamentului că susţine Strategia, iar UNPR-iştii au fost prezenţi în număr mare la şedinţ㻓, a mai scris Oprea pe Facebook. Însă, la vremea respectivă, poziţia lui Oprea nu a surprins pe nimeni. După ce Klaus Iohannis a cîştigat alegerile prezidenţiale, Gabriel Oprea a anunţat că va susţine în continuare Guvernul Ponta, dar, totodată, va susţine şi proiectele preşedintelui, în numele interesului naţional. Spre exemplu, partidul condus de Oprea – UNPR – la doar o săptămînă distanţă de la votul pe Strategia Naţională de Apărare propusă de Iohannis a votat pentru învestirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al SIE, tot la propunerea lui Iohannis.
* 26 iunie 2015 – „Cel mai mare tricolor din judeţul Harghita a fost arborat la Miercurea Ciuc, de Ziua Drapelului Naţional, la iniţiativa şi în prezenţa mea, în calitate de premier interimar. La Miercurea Ciuc am transmis un mesaj naţional pentru o Românie puternică într-o Europă puternică“, arată Oprea pe Facebook. În realitate, a fost doar o măsură de propagandă electorală, în contextul în care alianţa PSD-UNPR folosea intens sloganul „Mîndri că sîntem români“.
* 30 iunie 2015 – „Plenul Camerei Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat proiectul de lege privind pensiile militare de stat, care prevede că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate. Acesta a fost proiectul propus şi susţinut de mine pentru a face dreptate militarilor“, reaminteşte Oprea. Într-adevăr, legea îi aparţine, însă măsura a fost un cadou electoral, în condiţiile în care premierul Ponta, în prag de alegeri, oferea pe bandă rulantă tot felul de facilităţi pentru bugetari. În plus, UNPR se baza pe voturile militarilor şi poliţiştilor, pe care Oprea, din postura de ministru, i-a scutit de tăierile salariale din perioada crizei financiare. De altfel, Oprea vorbea despre UNPR ca despre „partidul generalilor“.
* 1 iulie 2015 – „Hotnews.ro publică un amplu material despre aşa-zisul plagiat. Materialul este semnat de Emilia Şercan, «jurnalist freelance», după cum se recomandă, şi fost angajat la trustul de presă al lui Sorin Ovidiu Vîntu (plătită, spun unii, surprinzător de bine chiar şi la vremea aceea)“, se mai apăra Oprea. Dincolo de aspectele morale şi de relaţiile sale contractuale, jurnalista Emilia Şercan nu s-a ocupat exlucisv de doctoratul lui Gabriel Oprea – confirmat ca plagiat de Ministerul Educaţiei la un an de la publicarea anchetei jurnalistice. Emilia Şercan a dezvăluit şi alte plagiate semnate de alte vedete politice, cum ar fi Petre Tobă, actualul ministru de Interne, sau Robert Negoiţă, primarul sectorului 3. În concluzie, Gabriel Oprea vede azi conspiraţii în deciziile pe care singur le-a luat anul trecut din postura de premier interimar sau de preşedinte al UNPR. În plus, toate coincidenţele pe care azi le semnalează nu i-au fost fatale la momentul respectiv. Oprea a picat odată cu întreg Guvernul Ponta, în urma tragediei de la Colectiv, la trei luni după mandatul său de premier interimar.

Sebastian Zachmann

COMENTARII DE LA CITITORI