Ce cred cîinii despre noi? EXPERIMENTUL INEDIT care arată ce este în mintea celui mai bun prieten al omului

in Lecturi la lumina ceaiului

Iubitorii de animale sînt la un pas de a afla ce simt sau ce gîndesc cîinii lor despre ei. Un reputat neuro-economist american, Gregory S. Berns, a reuşit să dreseze doi cîini astfel încît aceştia să accepte să fie supuşi unor RMN-uri, pentru a se putea obţine primele imagini cu creierul unui cîine atunci cînd acesta este perfect conştient. Mulţi iubitori de animale se întreabă ce simt cîinii sau pisicile lor pentru ei, dar nimeni nu a reuşit pînă acum să vadă cum se desfăşoară un proces de gîndire la cîine.

Cercetătorii de la Universitatea Emory, din Atlanta, au efectuat, însă, un experiment cu totul inedit. Ei au reuşit să dreseze doi cîini să intre în aparatul cu ajutorul căruia se obţin imaginile cu rezonanţă magnetică (RMN-urile), pentru a le studia reacţiile creierului atunci cînd aceştia primesc anumite semnale.

„Sperăm ca asta să deschidă o nouă etapă în comunicarea inter-specii. Vrem să înţelegem relaţia dintre oameni şi animalele lor de companie, din perspectiva acestora din urmă. A fost uimitor să putem vedea primele imagini cu creierul unui cîine perfect conştient. Din cîte ştim noi, nimeni nu a mai reuşit să facă asta pînă acum“, a declarat Gregory S. Berns, profesor de psihiatrie, psihologie şi economie la Universitatea Emory din Atlanta. În acest experiment au fost implicaţi doi cîini: Callie, de doi ani, care a fost adoptat de Berns atunci cînd avea 9 luni, şi un Border Collie de 3 ani, dresat de Melissa Cate.

Animalele au fost antrenate timp de cîteva luni să intre în aparatul RMN şi să rămînă complet nemişcate cît timp li se cercetează activitatea cerebrală. Cercetătorii au încercat să decodifice procesele mentale ale cîinilor, observînd care părţi ale creierelor lor sînt activate de anumiţi stimuli. Ei speră să obţină răspunsuri la întrebări precum: „Au cîinii empatie?“, „Ştiu cînd stăpînii lor sînt trişti sau fericiţi?“, „Cît din limbajul oamenilor înţeleg ei?“.

În prima parte a experimentului, cîinii au fost dresaţi să răspundă la două semne făcute cu mîna: unul indica primirea unei recompense, iar celălalt indica lipsa unei recompense.

„Rezultatele indică faptul că animalele sînt foarte atente la semnele făcute de stăpînii lor. Nu este clar, însă, ce emoţii au. Creierul cîinelui reprezintă o cale de a afla cum au colaborat de-a lungul timpul oamenii şi aceste animale minunate. Este posibil chiar ca evoluţia oamenilor să fi fost influenţată şi de cîini. Oamenii care au adus cîini în casele lor au avut cu siguranţă avantaje“, a declarat Gregory S. Berns.

COMENTARII DE LA CITITORI