Ce este „Apa la genunchi“?

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Apa la genunchi este un termen utilizat pentru a defini acumularea de lichid în exces în jurul articulaţiei genunchiului. Aceasta poate fi rezultatul unei leziuni, a unui traumatism, poate apărea în urma suprasolicitării sau în cazurile cronice datorate artrozei sau bolilor reumatice.
Datorită tensiunii crescute intra-articulare a lichidului apar simptome precum durerea, care dispare în repaus, edemul, redoarea articulară şi tumefierea, acestea fiind şi cauza pentru care pacientul ajunge la medic. Iar în cazul în care pacientul a suferit un traumatism se poate observa şi apariţia echimozei. Majoritatea pacienţilor cred că extragerea lichidului prin puncţie va rezolva problema, însă aceasta este o impresie greşită, deoarece acest lichid se reface foarte repede dacă nu este rezolvată şi cauza iniţială.
Care sînt cauzele apariţiei apei la genunchi?
Orice deteriorare a componentelor genunchiului poate duce la acumularea de lichid. De obicei, factorii cei mai des întîlniţi sînt la persoanele care fac sporturi ce implică mişcarea bruscă a articulaţiilor şi apariţia traumatismelor locale. De asemenea, mai este datorată şi altor condiţii medicale precum obezitatea, bolile reumatice (osteoartrita, artrita reumatoidă), şi infecţiile.
Cum se pune diagnosticul?
Medicul ortoped va examina clinic genunchiul şi va efectua examene complementare precum:
– Radiografia genunchiului pentru a exclude o eventuală fractură sau să stabilească dacă este prezentă artroza.
– Rezonanţa magnetică pentru a afla cauza iniţială, care poate fi o leziune de menisc sau de ligament.
– Teste de sînge pentru a exclude o posibilă infecţie intra-articulară.
– Puncţia aspirativă pentru a trimite lichidul extras la examen microscopic şi culturi.
Tratamentul
Tratamentul variază în funcţie de cauza inţială, şi poate fi unul medicamentos cu antiinflamatoare, imobilizarea cu gips, orteza, sau chirurgical pentru a trata problemele intra-articulare. Această problema nu trebuie neglijată şi trebuie să respectaţi recomandările medicale; neglijarea acestora duce la avansarea boli şi la distrugerea articulaţiei.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI