Ce este Boala Kienbock?

in Sfatul medicului

Boala Kienbock este o afecţiune care se caracterizează prin necroza ţesutului osos de la nivelul osului semilunar al mîinii, din cauza scăderii aportului de sînge. Acesta este unul dintre cele 8 oase care formează „carpul mîinii”. Oasele sînt dispuse pe două rînduri, unul proximal şi celălalt distal, iar osul semilunar este situat în partea centrală a bazei încheieturii mîinii.

Care sînt cauzele?
Cauzele acestei boli sînt încă necunoscute, însă se pot menţiona anumiţi factori care ar predispune la apariţia bolii. Aceştia sînt modificările aportului de sînge, modificările scheletului osos, traumatismele şi scurtarea ulnei (unul din oasele antebraţului).

Cum se manifestă?
Simptomele debutează, în general, cu durere, care creşte treptat în intensitate, fiind localizată în zona osului semilunar. În final, se produce edem în partea de sus a încheieturii mîinii, care poate deveni rigidă.

Cum se pune diagnosticul?
În stadiile incipiente, diagnosticul poate fi stabilit în urma istoricului medical, examenului clinic şi a examenului radiologic. Sînt necesare examene imagistice complementare, de tipul rezonanţei magnetice pentru evaluarea aportului de sînge la nivelul osului semilunar şi stabilirea diagnosticului.

Care este tratamentul?
În stadiile incipiente ale afecţiunii, tratamentul constă în imobilizare. În cazurile avansate este necesară intervenţia chirurgicală pentru reducerea presiunii asupra osului semilunar sau pentru revascularizarea acestuia.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii