Ce este genunchiul alergătorului?

in Sfatul medicului

Genunchiul alergătorului sau sindromul de suprasolicitare patelo-
femurală este o afecţiune în care rotula se freacă de capătul distal al osului coapsei de fiecare dată cînd genunchiul se mişcă.
Genunchiul este alcătuit din trei oase principale: femurul (osul coapsei), tibia şi fibula (oasele gambei). Acestea sînt legate între ele de ligamente formînd articulaţia genunchiului. Peste această articulaţie se află al patrulea os, numit rotulă (patelă). Rotula este un os circular ataşat de ligamentele şi tendoanele din jurul genunchiului. În mod normal, aceasta se deplasează în timpul alergării puţin în sus şi în jos, fără a veni în contact cu femurul.
Care sînt cauzele?
Poate fi cauzat de un defect structural, cum ar fi localizarea prea înaltă sau prea joasă a rotulei în raport cu articulaţia genunchiului, de suprasolicitarea bruscă a genunchiului, de greutatea corporală excesivă şi de practicarea unor sporturi în care genunchiul este solicitat în mod direct, precum fotbalul, halterele, ciclismul. O altă cauză frecventă este păşirea cu piciorul în pronaţie excesivă (pe partea exterioară a piciorului) în timpul mersului sau alergării.
Care sînt simptomele?
Durerea şi uneori tumefacţia apar, de obicei, în timpul alergării şi sînt localizate în regiunea anterioară a genunchiului, în jurul rotulei, dar şi sub aceasta. Durerea apare cu precădere atunci cînd persoana aleargă la vale, însă ulterior apare la orice tip de alergare şi, în final, şi la alte tipuri de mişcări ale membrului inferior afectat, în special la coborîrea şi urcarea treptelor.
Cum se pune diagnosticul?
Se poate diagnostica prin efectuarea unei anamneze şi a unui examen clinic detaliat, completat cu un examen imagistic de tipul rezonanţei magnetice, pentru a putea depista leziunile structurilor articulare sau ale ţesuturilor care au legătură cu aceasta.
Care este tratamentul?
Pentru a se putea ameliora afecţiunea, se recomandă evitarea activităţilor fizice, care pot declanşa apariţia simptomelor. Se pot administra tratamente cu antiinflamatoare locale şi orale, care au rolul de a reduce durerea şi rigiditatea articulară. Sînt recomandate efectuarea unor exerciţii fizice de întindere a muşchilor din partea posterioară şi anterioară a coapsei şi exerciţii de creştere a forţei musculare. Uneori, intervenţia chirurgicală poate fi necesară pentru netezirea suprafeţelor rugoase ale părţii posterioare a rotulei.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii