Ce este guta şi cum se tratează?

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Guta este artrită inflamatorie, care se caracterizează prin episoade dureroase la nivelul articulaţiilor, din cauza depunerii de acid uric la nivelul ţesuturilor şi articulaţiilor. Sexul masculin este mai predispus la apariţia gutei decît sexul feminin.

Care sînt semnele care apar?

Primul semn care apare este durerea locala intensă, apărută în timpul nopţii, însoţită de edem, eritem, inflamaţie şi impotenţă funcţională a articulaţiei. De asemenea, mai pot apărea pruritul, exfolierea pielii şi senzaţia de arsură. Cele mai frecvente articulaţii afectate sînt ale articulaţiei degetului mare de la picior, ale gleznei sau genunchiului, dar şi articulaţiile interfalangiene şi coatele.

De ce se declanşează, care sînt cauzele?

Excesul de acid uric din sînge poate forma microcristale de urat, care se depun la nivelul articulaţiilor şi în jurul acestora. Organismul produce acid uric prin descompunerea de purine, substanţe care se găsesc în organism, dar şi în anumite alimente, precum ciuperci, anshoa, pui etc. Guta mai poate fi indusă de obezitate, consumul excesiv de carne şi fructe de mare, consumul de alcool, administrarea unor medicamente (în special aspirina şi diureticele) şi de factori genetici.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune în urma examenului clinic local al articulaţiei, atunci cînd apar dureri severe, rapid instalate, edem şi roşeaţa tegumentului. Se completează diagnosticul cu analiza lichidului sinovial şi se fac teste prin care se măsoară nivelul acidului uric seric şi urinar. Examenul radiologie este util pentru identificarea gutei cronice, unde apar modificări la nivelul oaselor.

Ce reguli trebuie respectate

pentru a o ţine la distanţă?

Poţi preveni apariţia gutei prin respectarea unor recomandări:

* Evitaţi sedentarismul şi menţineţi-vă o greutate normală.

* Hidrataţi-vă corespunzător şi evitaţi consumul de alcool, care influenţează declanşarea unei crize de gută.

* Adoptaţi o dietă corespunzătoare, bogată în legume, fructe, şi reduceţi consumul de carne şi fructe de mare.

În ce constă tratamentul?

Scopul tratamentului este de a folosi medicamente care reduc simptomele şi care elimină cauzele bolii. Tratamentul specific pentru gută depinde de stadiul bolii. Tratamentul atacului de gută urmăreşte rezolvarea şi prevenirea unor noi atacuri şi este diferit de profilaxia recidivelor. Mai mult decît atît, trebuie monitorizat periodic şi ajustat în funcţie de nivelul acidului uric.

Studiile au arătat faptul că, fără tratament, crizele de gută se ameliorează în cîteva zile, dar mai mult de 60% dintre pacienţi au avut recăderi în decurs de un an. Iar aceste crize acute de gută evoluează, în timp, în gută cronică.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Avantajele fizioterapiei şi kinetoterapiei în afecţiunile articulare

Păreri și opinii