Ce este neuromul Morton şi cum se tratează?

in Sfatul medicului

 

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Neuromul Morton este un nerv de mari dimensiuni, care apare, de obicei, între al treilea şi al patrulea deget de la picioare. Problemele apar de obicei în această zonă din cauza degenerării nervului digital plantar însoţit de fibroză. Provine din iritarea prin compresie a nervului interdigital dintre capetele metatarsiene.

Care sînt simptomele?

Cel mai comun simptom al neuromului Morton este durerea localizată în spaţiul trei interdigital, urmat de spaţiul doi şi patru. Durerea, de cele mai multe ori, are caracter de arsură sau de înţepătură, dar mai este însoţită de senzaţia de furnicături şi de amorţeală.

Care sînt factorii favorizanţi?

* Purtarea pantofilor cu toc sau cu vîrful ascuţit;

* Supraponderalitatea;

* Suprasolicitarea zonei (prin diverse activităţi care sînt desfăşurate zilnic);

* Modificarea biomecanicii piciorului;

* Scurtarea tendonului Ahilean;

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul se pune în urma examinării clinice, prin prezenţa semnului „Mulder”, prin care se pune o presiune (strîngere) în zona metatarsiană în plan transversal de către examinator, care determină zgomot şi durere.

În ce constă tratamentul?

În cele mai multe cazuri, tratamentul iniţial constă în reducerea compresiei plantare şi eliminarea efectului de tensiune ligamentară intermetatarsiană. De asemenea, trebuie evitaţi pantofii cu toc înalt şi cu vîrf ascuţit, aceste măsuri fiind completate de medicaţie antiinflamatorie, terapii manuale cu masaj pentru mărirea spaţiului dintre capetele metatarsienelor, fizioterapie sau kinetoterapie, reprezentată de exerciţii de stretching sau chiar bandajare neuromusculară. În anumite cazuri, sînt necesare infiltraţiile locale pentru reducerea durerii şi a inflamaţiei locale sau chiar ablaţia chirurgicală.

www.artroscopiedegenunchi.ro

 

Cum se pot trata durerile de spate?

Păreri și opinii