Ce este o unghie încarnată

in Sfatul medicului

Unghia încarnată este o afecţiune provocată de creşterea marginii laterale a unghiei în ţesutul moale periunghial lateral şi inclavarea ei la acest nivel cu apariţia durerii, inflamaţiei locale şi deseori infecţiei bacteriene. Este o afecţiune care apare cel mai frecvent la degetul mare al piciorului.
Cum apare unghia încarnată?
Cea mai frecventă cauză a unghiei încarnate este pedichiura inadecvată atunci cînd colţurile unghiei sînt tăiate prea scurt sau sînt rotunjite marginile şi intră sub piele. Şi predispoziţia genetică joacă un rol important. Încălţămintea necorespunzătoare, traumatismele şi infecţiile locale pot fi, de asemenea, factori favorizanţi în apariţia acesteia.
Care sînt simptomele?
În stadiul de încarnare propriu-zisă apare durerea asociată cu o senzaţie de disconfort, urmată de o zonă de tumefacţie şi de roşeaţă, sensibilitate la atingere şi chiar imposibilitatea de a purta încălţăminte. Diagnosticul se pune pe baza examenului clinic, rareori fiind necesare alte investigaţii.
Tratamentul
De cele mai multe ori nu este necesar tratamentul chirurgical şi este suficientă tratarea cu antiinflamatoare şi antibiotice în cazul infecţiei. Este importantă tăierea corectă a unghiilor cu colţurile drepte şi este nevoie de încălţăminte adecvată, care să nu fie strîmtă. Rareori este necesar tratamentul chirurgical prin care se poate îndepărta parţial sau total unghia.
www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI