Ce sînt monturile?

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Monturile reprezintă o deformitate a degetului mare al piciorului numit haulce prin devierea articulaţiei metatarso-falangiene în exterior, ajungînd să fie proeminent, conferind un aspect inestetic şi dureros. O dată apărute aceste deformări, continuă să se agraveze, iar consecinţa evoluţiei progresive a monturilor este apariţia deformărilor articulaţiilor şi arhitecturii piciorului, precum deget în ciocan, unghii încarnate, hiperkeratoză etc.
Care sînt simptomele?
Provoacă dureri, dificultăţi la mers, inflamare şi răni la baza degetului şi, de asemenea, mai pot provoca deformarea celorlalte degete şi apariţia artritei la degetul mare.
Care sînt cauzele favorizante apariţiei monturilor?
Factorii favorizanţi sînt reprezentaţi de istoricul familial de monturi, asocierea unor afecţiuni (artrita reumatoidă), tipul constituţional al piciorului (picior plat, haluce foarte lung), sexul feminin, obezitatea, traumatisme ale piciorului şi purtarea de încălţăminte prea strîmtă care duce la modificarea arhitecturii picioarelor.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul monturilor se face prin examen clinic în timpul consultaţiei prin inspecţie şi palpare, completat de examen radiologic care evidenţiază starea articulaţiilor piciorului.
Cum se tratează?
În funcţie de stadiul în care se află se decide o metodă optimă de tratament. Iniţial, se începe cu tratament conservator reprezentat de schimbarea încălţămintei, medicaţie antiinflamatoare, purtarea de orteze şi evitarea ortostatismului prelungit. Trebuie, de asemenea, avut în vedere o normalizare a greutăţii şi gestionarea bolii de bază care a dus la apariţia monturilor. Tratamentul chirurgical este indicat din momentul apariţiei durerilor şi a disconfortului, nu din cauze estetice. Există mai mult de 10 tehnici chirurgicale pentru a scăpa de monturi; medicul decide ce tehnică foloseşte în funcţie de gradul de deviere şi de unghiurile intermetatarsiene şi metatarsofalangiene. Operaţia constă în readucerea capului metatarsianului I în poziţie normală.
Cît durează recuperarea?
Perioada de recuperare este rapidă, nedureroasă şi cu rezultate foarte bune. Această perioadă variază între 2-6 săptămîni în funcţie de tehnica folosită. Pacientul poate să calce din prima zi post operator folosind orteza specială. Tratamentul chirugical nu trebuie evitat sau întîrziat pînă se ajunge la stadii avansate şi apare deformarea celorlalte degete. Tratamentul în stadiile moderate are rezultate mult mai bune.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI