Ce sînt zgomotele articulare?

in Sfatul medicului

Multe persoane au avut momente în care articulaţiile au pocnit, au trosnit sau au scos alte sunete ciudate, şi s-au întrebat dacă ar trebui să se îngrijoreze, sau dacă au o problemă de sănătate. Potrivit studiilor, zgomotele articulare apar cel mai frecvent la nivelul genunchilor, însă se pot întîlni şi la nivelul articulaţiei gleznei, articulaţiilor degetelor mîinii sau picioarelor, umerilor sau coloanei vertebrale. De cele mai multe ori, aceste zgomote nu indică o problemă de sănătate, atît timp cît nu sînt însoţite de durere sau de alte simptome. Ceea ce se aude este doar aerul din articulaţie pocnind atunci cînd este comprimat şi se mişcă în articulaţie.
Uneori, zgomotele articulare pot fi provocate de anumite afecţiuni. Cele mai frecvente cauze sînt:
– Rupturi sau fisuri ale meniscurilor;
– Rotula nu este aşezată perfect în şanţul femural;
– Calcificări ale ligamentelor;
– Din lipsă de mişcare;
– Din cauza hidratării insuficiente;
– Din cauza greutăţii în plus.
Cînd trebuie să vă prezentaţi
la medic?
În momentul în care pocniturile sau zgomotele articulare sînt însoţite de durere, umflarea zonei sau înroşirea ei, este absolut necesar să vă prezentaţi la un consult de specialitate, pentru a vă putea asigura că nu este vorba de o afecţiune. Este important să nu neglijaţi semnele pe care zgomotele articulare „le transmit” organismului, pentru a vă menţine sănătatea oaselor şi a articulaţiilor şi pentru a preveni agravarea unei posibile afecţiuni.
În acelaşi timp, contează foarte mult să aveţi o viaţă activă, să faceţi mişcare cît se poate de des, pentru a preveni reducerea mobilităţii articulare şi, nu în ultimul rind, să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, cu alimente care oferă suficiente minerale şi nutrienţi, necesari organismului, putînd fi ajutată şi de suplimente alimentare şi de vitamine, dar nu înlocuită de acestea.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Păreri și opinii