Cel mai bun la morală

in Război corupției

Motto: „Sau poate vor şi ei să aibe cel mai bun prim-ministru pe care l-am avut vreodată“. (Traian Băsescu)

Aşa grăit-a cel ce se laudă – şi pe drept, la cît a prostit „boborul“ acesta – că a avut două mandate de parlamentar, două de primar al Capitalei şi două de preşedinte. Cum a înşelat el acest neam este, ori nu este greu de înţeles. Privind lucrurile cu luciditate şi disecîndu-le, avem argumente pro şi contra.
Credem că Traian Băsescu este produsul împrejurărilor, al vremurilor care, la un moment dat, traversînd o criză, într-o ţară cu oameni uşor influenţabili, scot la iveală astfel de indivizi, dar nu dintre cei mai buni, ci dintre cei răi, cu apucături nefaste. Ce-l recomanda pe fostul marinar să fie propulsat, mai întîi, ministru în Guvernul Petre Roman? Cine l-a adus, catapultîndu-l de la malul mării, ca să conducă transporturile? Asta nu ne-o spune matrozul. De ce nu aminteşti, domnule ex-preşedinte, c-ai avut cinstea/ necinstea de a fi şef peste un departament esenţial, pare-se de mai multe ori, şi c-ai avut „meritul“ de a mărita ditamai Flota României? Care a dispărut, n’aşa? – vorba ,,democratului” Brucan – ca-ntr-un veritabil Triunghi al Bermudelor. De ce nu glăsuieşti că, pe cînd te avîntai împins de la spate de niscaiva forţe oculte (despre care numai dumneata ne poţi lămuri, da’ ce, eşti prost să le divulgi?) erai destul de penal? Oricum, dacă eram o ţară zdravănă la cap, n-aveai cum să accezi (sic!) la o aşa înaltă funcţie în stat. De ce nu spui cît de mult ai minţit Ţara şi Poporul ăsta? Şi cine te-a sprijinit, dinăuntru şi din afară? De ce nu recunoşti că ai fost suspendat de 2 ori, iar, a treia oară, demis prin referendum (voinţa naţiei, nu?) şi că alţii, din afară, mari democraţi, au dictat că trebuie să rămîi, să ne nenoroceşti de tot?
De ce nu spui adevărul – măcar o dată, adevăr pe care noi, românii autentici, l-am simţit pe pielea noastră? De ce repeţi şi-acum, cu o inconştienţă (oare?) sfidătoare, că tăierea salariilor şi a pensiilor a fost necesară? Ai tot bălmăjit că ne-ai vrut binele (,,Să trăiţi bine!”), că urmăreai modernizarea şi reformarea Statului de drept! Ce ipocrizie! Ai reformat totul: economia, cultura, arta, justiţia. Unde ai pus oameni potriviţi, care să te slujească: Daniel Morar, Stanciu, Codruţa. Apoi, la Servicii l-ai adus pe grandele Coldea. Ultimii doi sînt binomul care taie acum şi spînzură. Care arestează cu probe şi fără probe, mai ales pe denunţuri. Culmea, pîre ale unor turnători, ei înşişi mari penali, pe care acum, chipurile, dumneata îi acuzi, arătîndu-i cu degetul (Pescariu, Florică, Stelu). De ce, domnule Băsescu, protestaţi pentru lucruri la care aţi contribuit din plin şi împotriva unor oameni pe care i-aţi scos, ca pe nişte aşi din mînecă, salvatori ai dreptăţii în România? De ce-i criticaţi acum şi nu păţiţi nimic? Cum vă permiteţi s-o acuzaţi pe ilustra doamnă Kövesi, şefa DNA, unsă de domnia-voastră, susţinînd că dumneaei, mînă în mînă cu domnul de la SRI, arestează, pe capete, parlamentari, ca să compromită cea mai înaltă instituţie a statului? Aţi uitat cînd şi cum îi ponegreaţi pe deputaţi şi senatori că – auzi dom’le! – aveau tupeul să vă ceară socoteală pentru deciziile dezastruoase şi să vă suspende. Acum, ete-te!, vorba lui Marin Preda, vă găsi mila de parlamentari!
V-am auzit la o emisiune RTV, invitat al doamnei Cristina Şincai, cum, cameleonic, deplîngeaţi actele injuste ale celor pe care chiar dvs. i-aţi pus în scaune. Ne amintim cît v-aţi bătut cu V. Ponta şi nu v-aţi lăsat, ca preşedinte, pînă ce n-aţi numit-o pe doamna înaltă, în înalta funcţie. Şi-acum nu mai e bună?! Atunci era? Ziceţi că-şi cam face de cap. Aş! Păi e foarte bună, s-a grăbit să-i dea un nou mandat şi demnul dvs. urmaş de la Cotroceni, vorbăreţul Klaus Iohannis. Acum nu mai e bună! Cum puteţi spune asta, cînd v-a lăsat să fiţi mai liber ca pasărea cerului şi să daţi pe gaura gurii tot ce vă trece prin capul ăla luminat ca o blîndă Lună, în nopţile senine de vară? Cum se împacă mila asta suspectă faţă de parlamentari, de acum, cu imensa scîrbă de pînă mai ieri? Dumneata, domnule Traian, chiar ne crezi încă, pe toţi, proşti? Chiar pe toţi?
„Tu te lauzi că Apusul înainte ţi s-a pus?/ Ce-i mîna pe ei în luptă, ce-au voit acel Apus?/ Laurii voiau să-i smulgă de pe fruntea ta de fier,/ A credinţei biruinţă căta orice cavaler…“. Ne-am amintit genialele versuri ale lui Eminescu. Ne întrebăm: ce-ar fi zis el, dac-ar fi tăit în România de acum? În ţara modernizată şi reformată de domnia-ta.
Şi iată cum, domnule Băsescu, cu un tupeu şi mai mare, formulaţi critici în dreapta şi-n stînga, acuzîndu-i pe toţi, numai pe domnia-voastră nu. Vreţi să fiţi şi prim-ministru? Păi n-aţi fost, stimate domnule ex-prezident? Ori doriţi să ziceţi că Emil Boc chiar a fost premier? Haida-de! Dar, vă înţelegem. Vreţi să fiţi ales, căci vă lipseşte oficial această funcţie. Asta este altceva. Sună ironic şi cam sinistru, ca rînjetul dvs., motivul pe care în invocaţi: „să aibe şi ei un prim-ministru cum n-au avut vreodată“. Trecem peste forma tembelă a conjunctivului, de care, sincer, ne-am săturat. În rest, am înţeles. Dvs. aţi fost mereu cel mai bun. Democratul. Reformatorul. Justiţiarul. Vizionarul. Aţi fost ăl mai tare şi la şcoală. Şi la morală. N-aţi rămas „repetinche“, cum era să rămînă un cunoscut personaj al lui Caragiale. Sînteţi, să recunoaştem, cel mai bun la morală. Cameleon grandios. Curat murdar. Şi pînă cînd?
O, Doamne! Dac-ar mai fi trăit Caragiale!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI