Cel mai mare secret al Vaticanului

in Lecturi la lumina ceaiului

Unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale Vaticanului este cel al Cronovizorului. Acesta era un dispozitiv ce permitea captarea de imagini din trecut. Totul a început în anul 1952, şi nimeni nu ar fi bănuit ce urma să se întîmple.
Evenimentele au devenit posibile în laboratorul electroacustic al părintelui Agostino Gemelli, de la Universitatea Catolică din Milano. Invenţia îi aparţine călugărului benedictin Pellegrino Ernetti. În timp ce ascultau o înregistrare cu muzică bisericească, Ernetti şi părintele Gemelli au descoperit o voce străină. Gemelli era convins că e vocea tatălui său.
Cu ajutorul „maşinăriei“, se înregistrau imagini din trecutul apropiat sau îndepărtat, sub forma unor holograme. Experimentul a luat amploare. S-au reunit 12 savanţi, care au conceput acest aparat. Printre ei s-au numărat laureatul Premiului Nobel pentru Fizică, Enrico Fermi, „arhitectul erei nucleare“, şi Wernher von Braun, specialist în rachete, doi dintre cei mai mari fizicieni ai lumii.
Aparatul era compus din trei părţi distincte, mai multe antene care puteau să „prindă“ lumina şi sunetul, un captator activat şi dirijat de undele luminoase şi un sistem complicat de înregistrare a imaginilor. Cronovizorul se baza pe captarea lungimilor de undă, vizibile şi auditive din trecut. „Importanţa acestei invenţii a fost că am putut recupera acea energie pierdută, care a recompus scene petrecute acum cîteva secole“, declara Ernetti. În 1972, a apărut o fotografie care îl înfăţişa pe Isus răstignit pe cruce. Aceasta ar fi fost captată cu ajutorul Cronovizorului. „Cînd am încercat să prindem imagini din ziua crucificării, am avut o problemă. Răstignirile pe cruce erau, în acea vreme, zilnice. Nici faptul că Isus trebuia să aibă pe frunte o coroană de spini nu ne-a fost de ajutor, deoarece, contrar credinţei populare, şi aceasta era o practică frecventă“, a explicat călugărul.
El a povestit că a trebuit să se întoarcă înapoi cu cîteva zile, în seara Cinei cea de Taină. „Am văzut tot, agonia din grădină Ghetsimani, trădarea lui Iuda, procesul, calvarul. Echipa care a creat Cronovizorul a filmat tot, dar fără amănunte, important era să păstrăm imagini, nu scenariul“. Cu ajutorul Cronovizorului,
s-ar fi realizat în jur de 180 de imagini ale unor evenimente istorice din timpul lui Napoleon şi Mussolini, discursul lui Cicero, din Roma Antică, distrugerea Sodomei şi Gomorei, unde s-ar fi confirmat că ar fi fost vorba de un bombardament nuclear, mergîndu-se pînă la primirea de către Moise a celor 10 porunci dictate de Însuşi Dumnezeu.
Multe din scenele reproduse ar fi fost în contradictoriu cu istoria cunoscută de majoritatea oamenilor. Printre acestea, s-ar număra şi Cina cea de Taină. Se pare că Iuda s-ar fi înţeles cu Isus că acesta să-l vîndă romanilor şi, prin urmare, nu ar fi fost vorba de o trădare.
Din acest motiv, în 1993, s-a hotărît dezasamblarea aparatului în 16 bucăţi şi depozitarea acestora în 16 locaţii diferite.
Pe 8 aprilie 1994, Ernetti a murit în Veneţia, iar Cronovizorul este astăzi un secret bine păstrat de către Vatican, prin prisma informaţiilor istorice şi religioase ce ar putea deveni publice.

Efemeride

COMENTARII DE LA CITITORI