Cele 7 obsesii ale Televiziunilor din România

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

* Traian Băsescu * Elena Udrea * Oana Zăvoranu * Leo de la Strehaia * Viorel Lis * Gigi Becali * Arsenie Boca

 

I-aş fi numit „Cei 7 Magnifici“, dar discrepanţele dintre ei sînt prea mari. Aşa că i-am numit obsesii. Pentru că frecvenţa lor pe micile ecrane e obsesivă. Uneori chiar sufocantă. Culmea este că nu sînt ei de vină pentru isteria întreţinută, zi de zi. Vinovaţi sînt, în exclusivitate, aşa-zişii realizatori TV. Ăsta e orizontul lor. Atîta ştiu – atîta fac. După un val de lături marca Traian Băsescu sau Gigi Becali – posturile de Televiziune încearcă să dreagă busuiocul şi fac o emisiune pioasă, despre Arsenie Boca. Asta, în compensaţie. Dar şi aici se exagerează, e o disproporţie colosală, între realitate şi fabulaţie. S-a ajuns pînă acolo încît sînt popularizate îndemnurile unor oameni nefericiţi, de a ne ruga „sfîntului“. Cum e posibil?

Noi, creştinii, nu trebuie să ne rugăm la oameni, indiferent de harul lor – şi Arsenie Boca a avut un har deosebit – noi trebuie să ne rugăm fie la Dumnezeu, fie la Isus Christos, sau la Fecioara Maria. Dar inculţii şi rudimentarii care şi-au găsit un loc călduţ la fabricile de palavre TV habar n-au. Ei exagerează şi hiperbolizează, pe Altarul Ratingului. Fiindcă ăsta e zeul lor, care cere sacrificii: Ratingul. Dacă nu e Oana Zăvoranu, e Leo de la Strehaia. Imediat cum eliberează scena amantul ţigan, locul gol e umplut de Gigi Becali. Care ba s-a pocăit, ba s-a zărghit. Acu-i plîngeai de milă, acu’ îţi vine să dai după el cu o feştilă. Ne părea rău că stă în puşcărie. Acum ne pare rău că iar se dă în stambă şi face aroganţe – cu nişte bani a căror sursă n-o ştie nimeni, dar o bănuieşte.

Una peste alta, avem cele mai proaste posturi de televiziune din Europa. Vorbe, vorbe, vorbe (Shakespeare). Vă spune asta un om care a vizitat 50 de ţări. Aceleaşi mutre posomorîte, sau electrizate, după cum le e programarea. Totul în acompaniament de „Breaking News“, „News Alert“, „Exploziv“, „Anunţ bombă“, „Şoc“ etc. Am ajuns să-mi fie dor de emisiunile TVR din anii ’70. Măcar acolo lucrau profesionişti adevăraţi, în frunte cu Tudor Vornicu, Aristide Buhoiu, Cristian Ţopescu, Dumitru Moroşanu, Titus Munteanu, cu care am fost prieten. Dacă în România se înregistrează un îngrijorător fenomen de aculturaţie, care perverteşte şi prostituează spiritul public, asta se datorează, în primul rînd, Televiziunilor.

CORNELIU VADIM TUDOR

3 iunie 2015

COMENTARII DE LA CITITORI