Cele mai bizare mistere ale lumii (13)

in Lecturi la lumina ceaiului

Palatul Hampton Court

Palatul Hampton Court este amplasat pe malul Rîului Tamisa, chiar la ieşirea din Londra. Despre această clădire se spune că este cea mai bîntuită de fantome dintre toate construcţiile de acest gen. Castelul este renumit în special pentru numărul şi rangul fantomelor care îşi fac apariţia. De la soţiile regelui Henric al VIII-lea, la cavaleri, soldaţi şi chiar un cîine, toate aceste spirite bîntuie locul de mai multe sute de ani. Iniţial, palatul a fost proprietatea cardinalului Wolsey, dar lui Henric al VIII-lea i-a plăcut atît de mult, încît l-a revendicat. El a fost şi prima persoană care a semnalat cea dintîi apariţie fantomatică – era vorba despre cea de a doua soţie a sa, Anne Boleyn, care a fost condamnată la moarte prin decapitare pentru adulter, în 1536. În următoarele sale apariţii, aceasta a fost văzută, uneori, fară cap, pe care îl ţinea într-o mînă. Cei care i-au văzut fantoma au afirmat că era îmbrăcată fie în albastru, fie în negru, mergea încet, furioasă sau doar supărată, şi au mai spus că le inducea o ciudată senzaţie de durere sau disperare. Cea de a treia soţie a lui Henric, Jane Seymour, este singura care a murit din cauze naturale, în 1537, dînd naştere unicului fiu al regelui, Edward. Despre Jane se spune că a fost marea dragoste a lui Henric, şi datorită faptului că a dat naştere mult doritului fiu a fost singura îngropată în cripta unde avea să fie înmormîntat însuşi regele. Se spune că Lady Jane apare la fiecare aniversare a fiului ei, pe 12 octombrie. De fiecare dată, este văzută plimbîndu-se din apartamentul reginei spre galeria Silver Stick (Bagheta de Argint); este înfăşurată într-o mantie albă şi are în mînă o lumînare aprinsă. După moartea mamei sale, nou-născutul a fost încredinţat unei bone, Sibell Penn, care a murit de variolă în 1562 şi a fost îngropată în capela bisericii Sfînta Maria, nu departe de palat. Spiritul ei nu a fost văzut sau auzit pînă în 1820, cînd capela a ars într-un incendiu, fiind, ulterior, reconstruită. Cu această ocazie, rămăşiţele pămînteşti ale bonei au fost mutate într-un alt mormînt. De atunci, pe holurile palatului a început să fie văzută frecvent o prezenţă înaltă, învăluită într-o robă gri, cu glugă, şi în acelaşi timp se auzea un sunet ciudat, de fus, în aripa de vest. Pentru că zgomotul părea să vină dintr-un perete al coridorului, acesta a fost dărîmat. În spatele lui s-a descoperit o încăpere necunoscută pînă atunci, în care s-au găsit şi vechile unelte de tors ale lui Sibell Penn.

Fără îndoială, cea mai cunoscută fantomă de la Hampton Court poate fi văzută în partea cunoscută în prezent sub denumirea „Galeria bîntuită“. Fantoma aparţine celei de-a cincea soţii a lui Henric, Catherine Howard, care a fost decapitată în 1542, pentru că l-a înşelat pe rege, păcătuind cu un bărbat mult mai tînăr. Legendele spun că scenele petrecute în ziua execuţiei sale pot fi văzute ca nişte proiecţii în interiorul galeriei. Martorii susţin că fantoma lui Catherine apare implorînd îndurare, însă gărzile o leagă şi o tîrăsc la locul execuţiei. Unii martori au spus că i-au văzut fantoma încercînd să găsească locul de rugăciune din palat, în timp ce alţii au afirmat că au văzut şi au auzit bătînd la uşa capelei doar o mînă fantomatică care purta unul dintre cele mai mari şi inconfundabile inele ale fostei regine. Nu toate spiritele care bîntuie neliniştite pe holurile şi în împrejurimile Palatului Hampton Court sînt de viţă nobilă. Personalul palatului a povestit că a observat o ceaţă gri foarte ciudată plutind chiar deasupra podelei din bucătărie, iar un paznic a afirmat că a văzut o prezenţă masculină stranie, care purta pălărie, şi care a dispărut spre încăperea unde sînt depozitate vinurile. Martorului

i s-a părut foarte ciudat că apariţia părea să fie un spirit masculin. De asemenea, trebuie menţionat faptul că a fost semnalată şi fantoma unui cîine care intră în apartamentul regal. Foarte multă lume a spus că a văzut două fantome care se luptau în curtea principală. În timpul lucrărilor de restaurare a grădinii, s-au descoperit două schelete ale unor englezi care au luptat în Războiul Civil. După ce s-a organizat o slujbă de înmormîntare a osemintelor, cele două prezenţe nu au mai fost semnalate. De asemenea, la Hampton Court a mai fost văzut un grup de 7 femei şi 2 bărbaţi îmbrăcaţi în haine foarte demodate. Un poliţist chiar le-a deschis uşa, cu intenţia de a-i lăsa să treacă, însă toţi s-au evaporat. Astăzi, cei care vizitează palatul nu trebuie să se sperie dacă văd personaje îmbrăcate în haine de epocă, deoarece este vorba de personalul care ghidează grupurile de turişti. Dacă, totuşi, este observată o fantomă, nici atunci nu trebuie să intre în panică, pentru că nici unul dintre spiritele care încă mai bîntuie palatul nu este primejdios. Spre exemplu, una dintre doamnele din corpul de gardă a spus că, într-o zi, a simţit o plesnitură foarte ciudată la elasticul lenjeriei intime. Poate că a fost spiritul lui Henric, care încă mai bîntuie prin palat şi, bineînţeles, nu şi-a schimbat vechile obiceiuri.

Sfîrşit

MATT LAMY

COMENTARII DE LA CITITORI