Cele mai bizare mistere ale lumii (7)

in Lecturi la lumina ceaiului

Miracole moderne (1)

Toate misterele religioase din acest capitol sînt, într-un fel sau altul, asociate cu miracolele. Sînt inexplicabile, Dumnezeu a provocat aceste fenomene. Scepticii contrazic acest lucru şi spun cã, prin natura sa, fiinţa umanã este dispusã sã creadã în miracole, iar fenomenul exercitã o asemenea atracţie cã pînã şi ateii şi pragmaticii sînt, la un moment dat, copleşiţi de acele evenimente bizare. Încã de cînd a apãrut omul pe pãmînt, indiferent de religie sau neam, se ştie cã unele întîmplãri sînt provocate de o zeitate şi cã ele depãşesc puterea noastrã de înţelegere. În ultimii ani, astfel de fenomene au devenit extrem de frecvente. Unii considerã cã este o consecinţã a revigorãrii spiritualitãţii colective, în timp ce alţii le pun pe seama febrei sfîrşitului de mileniu, care include marile aşteptãri de la veacul care vine, respectiv Secolul al XXI-lea. Dintr-un motiv sau altul, unele dintre fenomenele semnalate în ultima vreme au fost chiar miraculoase.

Un prim caz relatat de presa din toatã lumea s-a semnalat în aprilie 1968. În oraşul Zeitun, din Egipt, s-a remarcat o misterioasã apariţie a Fecioarei Maria, fenomen care a durat mai bine de 3 ani. Au fost martori oculari peste un milion de oameni, farã a-i pune la socotealã şi pe cei care au vãzut fotografii şi filme. Printre cei care au vãzut imaginea Fecioarei Maria se numãrã şi preşedintele egiptean, dictatorul marxist Nasser, care era un ateu convins. Verificarea acestui fenomen nu a fost o pãcãlealã. Poliţia egipteanã a scotocit întreaga zonã şi încã 140 de kilometri în jurul oraşului Zeitun. Zona a fost cercetatã cu echipament adecvat pentru detectarea oricãrei aparaturi care ar fi putut sã genereze o astfel de apariţie. Nu s-au gãsit nici un fel de urme.

Apariţiile spontane au devenit cel mai frecvent gen de miracol modern. În decembrie 1995, o imagine a lui Isus Christos a apãrut imprimatã pe o rocã de granit din Australia. Julian Webb, un fermier cultivator de grîu, pe terenul cãruia a fost gãsitã roca, a spus cã, într-o noapte, a vãzut o razã de luminã care a învãluit o lespede de piatrã. În timp ce se uita la piatra respectivã, treptat a început sã se contureze imaginea lui Isus. Webb nu se considerã un om credincios şi nici nu se duce regulat la bisericã, dar este convins cã a fost martorul unui miracol. În ziua de Crãciun a aceluiaşi an, oamenii din jurul oraşului Teheran, Iran, au declarat cã imaginea lui Christos a apãrut atît pe garduri, cît şi pe zidurile clãdirilor. În ciuda faptului cã marea majoritate a populaţiei este musulmanã, toţi martorii oculari sînt convinşi cã au vãzut, într-adevãr, imaginea lui Isus.

(va urma)

MATT LAMY

COMENTARII DE LA CITITORI