Cele mai faimoase 7 animale din Istorie

in Lecturi la lumina ceaiului

De-a lungul timpului, unele animale au fost atît de mediatizate, încît au devenit, fără voia lor, celebre. Nu ştim dacă faima există la fel şi în regnul animal, însă, cu siguranţă, poveştile acestor necuvîntătoare sînt şi astăzi demne de menţionat.

Leoaica Elsa

Leoaica Elsa a devenit cunoscută odată cu publicarea cărţii „Bon Free“, semnată de Joy Adamson. Mama puiului de leu fusese omorîtă chiar de soţul lui Joy, împiedicînd, astfel, un atac iminent. Cei doi au luat puii rămaşi, au păstrat-o pe Elsa şi i-au trimis pe ceilalţi la diverse grădini zoologice. Leoaica a trăit ca un animal domestic, însă, în timp, Joy a ajutat-o să se reintegreze în sălbăticie. Elsa a avut, la rîndul ei, trei pui, însă a murit devreme, la vîrsta de 5 ani, din cauza unei boli cauzate de înţepătura de căpuşă.

 

Broasca ţestoasă Jonathan

Cea mai bătrînă broască ţestoasă din lume se află pe Insula Sfînta Elena şi are aproximativ 179 de ani. Vîrsta nu i se poate determina cu exactitate, dar există o fotografie doveditoare, ce datează din timpul războiul Burilor, din 1900, realizată pe aceeaşi insulă. La acea vreme, Jonathan avea cel puţin 50 de ani, ceea ce înseamnă că 179 este vîrsta sa minimă. Deşi astăzi nu vede cu un ochi, Jonathan se bucură de viaţă alături de alţi 5 companioni din aceeaşi specie şi este încă suficient de curajos pentru a face avansuri femelelor mai tinere.

pag 21 testoasa

 

Punxsutawney Phill, cea mai faimoasă cîrtiţă din lume

Cîrtiţa cunoscută sub numele de Punxsutawney Phill, Profetul Profeţilor, Înţeleptul Înţelepţilor sau Extraordinarul Profet al Vremii, cum i se mai spunea, a prognozat vremea încă din 2 februarie 1886. Unii susţin că Phill „profesează“ şi astăzi, lucru greu de crezut, avînd în vedere că media de viaţă a unei cîrtiţe este de doar 10 ani. În timpul ceremonialului, Phill era înconjurat de membrii unei grupări misterioase numite Inner Circle, care purtau pălării înalte şi smoching. Se crede că obiceiul ca o cîrtiţă să prevestească vremea derivă dintr-o tradiţie germană conform căreia dacă un animal care a hibernat iese din vizuină, iar în ziua de 2 februarie este soare şi îşi vede umbra, înseamnă că iarna va mai dura cel puţin alte 6 săptămîni. În caz contrar, primăvara este aproape.

pag 21 phill

 

 

 

Pisica Sam

Mitul conform căruia pisicile au mai multe vieţi pare a fi confirmat de felina Sam. Aceasta a reuşit să supravieţuiască după ce trei nave care o adoptaseră s-au scufundat, în timpul celui de-al II-lea război mondial. Prima, Bismark, a fost doborîtă într-o bătălie pe mare, în mai 1941. Sam a fost singurul supravieţuitor. Pisica a fost preluată de nava britanică HMS Cossack şi rebotezată Oscar. Şi cea de-a doua navă a fost afectată de o torpilă germană mai tîrziu, în acelaşi an. O explozie a omorît 159 de membri ai echipajului, însă nu şi pe Sam. Apoi, pisica a fost dusă pe HMS Ark Royal, navă implicată şi ea într-un incident în care un membru al echipajului a murit. Din fericire, Sam a fost găsit viu şi nevătămat, plutind pe o scîndură. De la acel eveniment, pisica a fost ţinută departe de vapoare. Sam a murit în casa unui marinar din Belfast, în 1955.

pag 21 pisica sam

 

 

Porumbelul Cher Ami

Forţele Americane din Franţa, în timpul primului război mondial, au fost ajutate de către porumbeii călători oferiţi de crescătorii britanici. Porumbelul Cher Ami este cel care s-a evidenţiat în toate misiunile sale de mesagerie. Astfel, în doar cîteva luni, în anul 1918, porumbelul a dus la bun sfîrşit 12 misiuni, iar ultima sa călătorie a avut loc în după-amiaza zilei de 4 octombrie 1918. Cum armata era bombardată de proprii oameni, maiorul Whittlesey l-a trimis pe Cher Ami cu o notă ataşată de picior, spunîndu-le să înceteze. Deşi foarte grav rănit la piept, orbit la un ochi şi cu un picior rupt, Cher Ami a reuşit să ajungă la destinaţie şi să salveze vieţile a 200 de oameni. Porumbelul a fost apoi bandajat, i s-a dat un picior de lemn, însă a murit la mai puţin de un an de la incident.

pag 21 porumbelul

 

Calul dansator Marocco

Marocco era faimos în 1591 în Marea Britanie, fiind amintit chiar şi de Shakespeare, în „Love’s Labours Lost“. Abilităţile calului erau printre cele mai variate: număra monede, dansa pe 2 sau 4 picioare, făcea o reverenţă în faţa reginei, ba chiar îşi muta picioarele ca răspuns la anumite întrebări. Această ultimă îndeletnicire a atras şi acuzaţia de vrăjitorie, calul şi proprietarul său, William Bankes, fiind găsiţi vinovaţi şi condamnaţi la moarte. Ceea ce i-a salvat a fost tocmai gestul calului, care a îngenunchiat în faţa juraţilor, încercînd, astfel, să pledeze pentru viaţa stăpînului său. Pînă la urmă, ambii au fost graţiaţi.

 

Elefantul Jumbo

Elefantul african înalt de aproape 4 metri, care cîntărea 6 tone, s-a născut în 1861. Botezat Jumbo, a călătorit din Sudanul francez pînă la Jardin des Plantes în Paris, iar cînd avea 4 ani, a fost mutat la Grădina Zoologică din Londra. Cum Jumbo devenise apatic şi greu de controlat, a fost vîndut circulului P.T. Barnum pentru 10.000 de dolari, fapt ce a stîrnit revolta publicului britanic. Însăşi Regina Victoria a primit mai mult de 100.000 de scrisori în care i se cerea intervenţia în acest caz. Cu toate astea, Jumbo s-a acomodat bine în cadrul circului Barnum. A murit, însă, trei ani mai tîrziu, din cauza rănilor suferite în urma unui accident de tren.

pag 21 elefantul

 

 

Frumoasa prietenie dintre un pisoi şi o bufniţă

Pe Internet a circulat o poveste despre o neobişnuită şi amuzantă prietenie dintre o bufniţă şi un pisoi, după ce un filmuleţ de cîteva minute a fost urcat pe reţelele de socializare, în mass-media şi pe youtube. Potrivit „The Guardian“, bufniţa se numeşte Fuku-chan, are 5 ani şi aparţine cafenelei Hukulou, din Osaka, Japonia. Proprietarii cafenelei l-au cumpărat, recent, pe Marimo, un motănel în vîrstă de 2 luni, în speranţa că îi va ţine companie micuţei bufniţe, pentru ca aceasta să nu mai fie mereu singură, dar nu s-au aşteptat ca între cele două necuvîntătoare să se lege aşa o prietenie. Pentru că da, bufniţa se lasă mîngîiată şi drăgălită „pisiceşte“ de Marino şi nu pare că-i displac aceste atenţii, chiar dacă pasărea este legată de picior. Mai mult, Marino atrage bufniţa în locurile în care lui îi place să se joace… în cutii de carton, pe rafturi sau pe scaune. Amiciţia celor două animale a făcut senzaţie în mediul online, în numai două zile de la postarea în mediul virtual din afara Asiei, videoclipul strîngînd zecii de mii de vizualizări. Şi spun în afara Asiei, pentru că acolo, deja cel două animăluţe sînt vedete, stăpînii lor, dar şi clienţii cafenelei postînd zeci de fotografii sau scurte videoclipuri făcute cu telefoanele mobile cu pisoiul Marino şi bufniţa Fuku-chan, încă de la momentul în care cele două animale s-au cunoscut.

pag 21 pisoi bufnita

 

COMENTARII DE LA CITITORI