Cele mai importante momente din istoria fascinantă a Jocurilor Olimpice (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

„Olimpiada Nadia Comăneci“
Românca Nadia Comăneci a fost eroina absolută a Jocurilor Olimpice din 1976, găzduite de Canada. La 15 ani neîmpliniţi, adolescenta din Oneşti intra definitiv în istorie şi devenea prima gimnastă care obţinea o notă de 10 în cea mai importantă competiţie sportivă.
Cu cele 27 de medalii cucerite, dintre care 4 de aur, şi cu cele 177,5 puncte obţinute, România s-a clasat, pentru prima oară, printre primele 10 naţiuni ale lumii, ocupînd locul al 5-lea în clasamentul pe total de medalii, locul al 6-lea după numărul de puncte şi locul al 9-lea după numărul medaliilor de aur. Acestea din urmă au fost obţinute de Nadia Comăneci, gimnastică (individual-compus, paralele şi bîrnă) şi Vasile Dîba, kaiac-canoe (K-1.500 metri).
Graţie evoluţiei sale excepţionale, gimnasta din Oneşti, născută la 12 noiembrie 1961, a fost recunoscută drept vedeta incontestabilă a ediţiei găzduite de Montréal. Povestea celei care a sfidat regulile de pînă atunci ale gimnasticii începea la sfîrşitul anilor ’60, în oraşul Gheorghe Gheorghiu-Dej, Oneştiul de astăzi. Descoperită de Marcel Duncan, Nadia a obţinut primul ei succes major în 1975, la Campionatele Europene de la Skien, Norvegia, cînd a cucerit trei medalii de aur şi una de argint. În 1976, susţinut şi de Ilie Verdeţ, antrenorul coordonator de la Oneşti, Béla Károlyi, a fost desemnat să alcătuiască lotul pentru Jocurile Olimpice. A urmat, în luna februarie, un turneu în Canada, pentru un bilateral cu echipa gazdă, desfăşurat pe un patinoar de lîngă Toronto. Puţină lume ştie că, de fapt, Nadia a primit încă de atunci nota 10. Şi nu o singură dată, ci de 6 ori. Mai mult decît atît, ea obţinuse aceeaşi notă maximă şi la Campionatele Naţionale din 1975. La Montréal, însă, situaţia era cu totul alta. În joc erau medaliile olimpice. Şi nimeni nu se gîndea că, în condiţiile în care miza era uriaşă, o gimnastă poate să-şi învingă emoţiile şi să fie perfectă. Minunea s-a petrecut însă în concursul pe echipe, pe 18 iulie. Fetele noastre concurau la paralele, iar Nadia şi-a făcut exerciţiul ca la carte. Sala a răsplătit-o cu aplauze. Apoi, s-a retras cuminte lîngă antrenorii şi colegele ei. Toţi aşteptau nota. Pe tabela electronică a apărut 1.00, spre uluiala tuturor. Béla Károlyi s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii. Un membru suedez al juriului, foarte agitat, i-a arătat antrenorului cele 10 degete ale mîinilor. După care, s-a auzit vocea crainicului: ,,Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota 10!”.
Performanţele extraordinare ale gimnastei i-au adus o mare popularitate şi în ţară, iar la revenirea ei de la Montréal, autorităţile comuniste au organizat un mare spectacol la Sala Polivalentă, unde Nadia Comăneci a fost felicitată personal de Nicolae Ceauşescu şi declarată „Erou al muncii socialiste”, devenind cel mai tînăr cetăţean român care a primit această distincţie. Drept recompensă, Nadia Comăneci a primit 100.000 de lei şi o maşină Dacia.
Deşi pare greu de crezut, există în România gimnaste care au un palmares mai bogat decît Nadia, care are 30 de medalii cucerite pe plan internaţional.
De altfel, gimnastica a fost la înălţime şi la Atlanta, la Jocurile Olimpice din 1996, reuşind să adune jumătate din totalul medaliilor cîştigate de sportivii români: o medalie de aur, patru de argint şi cinci de bronz. Singurul titlu olimpic a fost cîştigat de Simona Amînar, la sărituri, gimnastă care a mai cucerit alte trei medalii: argint la sol, respectiv bronz la individual-compus şi în concursul pe echipe.
România a deplasat la Jocurile Olimpice din Brazilia 98 sportivi cu vîrste cuprinse între 14 şi 38 de ani
România participă în perioada 5-21 august 2016 pentru a 20-a oară la Jocurile Olimpice, avînd reprezentanţi la 15 discipline sportive. 98 de sportivi şi 7 rezerve s-au îmbarcat în avionul de Rio, aceasta fiind cea mai redusă delegaţie a României la Jocurile Olimpice din 1988 încoace.
Desemnată să fie portdrapelul României la Rio de Janeiro, Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena (2004) şi unica gimnastă din lume care a cucerit medalii la Jocurile Olimpice la o distanţă de 8 ani, se arăta încrezătoare în felul în care va fi primită în Brazilia. „Lumea chiar mă iubeşte, am văzut data trecută, la turneul preolimpic. La vîrsta asta, să ai un rezultat bun şi să vii cu o medalie, oricare ar fi ea, ar fi excelent”, a spus gimnasta în vîrstă de 29 de ani. „Sper să ridic steagul cît mai sus, ca să-l vadă toată lumea, şi din avion să se vadă”, a mai declarat Ponor presei.
În istoria participării ţării noastre la Jocurile Olimpice de vară, sportivii români au obţinut, de-a lungul timpului, 301 medalii, din care 88 de aur, 94 de argint şi 119 de bronz.

Sfîrşit
Surse: Historia.ro şi ,,Les 1001 jours qui ont changé le monde”

COMENTARII DE LA CITITORI