Chistul Baker

in Sfatul medicului

Chistul Baker este o pungă plină cu lichid sinovial care oferă un sentiment de tensiune asupra genunchiului şi provoacă o durere ce apare în zona poplitee din spatele acestuia. Cel mai adesea, este rezultatul unei afecţiuni care vizează articulaţia genunchiului, precum artrita sau ruperea cartilajului care, în timp, produc prea mult fluid, ceea ce poate duce la apariţia chistului Baker.
Cauzele:
* Leziunea de menisc
* Artroza
* Leziunea de ligament încrucişat
Simptomele:
În unele cazuri nu se manifestă nici un fel de suferinţă, iar pacientul poate să nu îl observe. Dacă acesta creşte în dimensiuni şi devine tensionat, poate provoca dureri, rigiditate, limitarea mişcărilor şi jenă la mers.
Diagnostic:
Diagnosticul este pus pe baza unui examen clinic, prin palparea unei formaţiuni în zona poplitee, completat de unul ecografic sau imagistic prin rezonanţă magnetică (RMN), pentru a determina localizarea şi mărimea chistului.
Tratament:
În unele cazuri nu este nevoie de tratament deoarece chistul poate dispărea de la sine. Tratamentul corect constă în rezolvarea problemei articulare care a provocat formarea chistului şi nu chistul în sine. Orice tratament medicamentos sau chirurgical prin îndepărtarea chistului sau aspirarea acestuia fără a se ţine cont de cauză este inutil şi va duce la apariţia unui nou chist după o perioadă scurtă de timp. După tratarea cauzei principale, în cele mai multe situaţii se poate distruge chistul în aceeaşi intervenţie prin distrugerea sistemului de valvă care permite acumularea şi menţinerea lichidului în pungă. Chistul Baker poate fi distrus artroscopic, dacă acesta provoacă simptome neurovasculare de compresie. Foarte rar este necesară excizia clasică prin operaţie deschisă mare în zona poplitee pentru îndepărtarea chistului; această procedură este recomandată atunci cînd chistul comprimă pachetul neuro-vascular al genunchiului. Nu ezitaţi să vă prezentaţi la un medic ortoped la apariţia primelor semne, deoarece rezultatul este mult mai bun în stadiile incipiente şi recuperarea este mai rapidă.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI