Cîinii războiului

in Polemici, controverse

Fără profit, nici de război nu-ţi mai arde. Aşa văd acum gestul SUA de a-şi retrage trupele din Siria. Cei 2.000 de tovarăşi SEAL sau Instructori Militari, sau cum se numesc ei, vor fi retraşi din acest stat mult încercat, distrus într-o proporţie covîrşitoare de către „sirienii liberi“ şi alte organisme „de bine“ din această lume. Înţeleg că ori Erdogan a pus presiune pe Trump, ori au realizat că nu se pot scoate mulţi bani de acolo, din petrol sau reconstrucţie, dat fiind că Rusia va avea partea leului la refacerea Siriei. Cert este că, potrivit ultimelor informaţii, militarii americani vor fi trimişi în alte teatre de operaţiuni. Unde, cum şi de ce, însă, rămîne să vedem în perioada următoare.

În Europa sînt două, sau cel puţin două, potenţiale focare de război, în ambele cazuri ştiind că în spate sînt, de fapt, Statele Unite ale Americii – SUA. Ştim toţi, este chiar oficial, că în spatele lui Poroşenko este Unchiul Sam, aşa cum şi în spatele lui Hashim Thaci este tot el. În Ucraina ştim ce se întîmplă, că flacăra latentă a conflictului este pe cale să se reaprindă cu o intensitate mai mare, şi asta cît de curînd. Iar în Kosovo, vedem cum rezoluţiile ONU sînt  încălcate, cum se vede că SUA nu mai doresc ca NATO să fie proiecţia ONU în fostul teritoriu sîrbesc, ci ele, SUA, direct. Observăm diferenţa clară între discursul secretarului general al NATO, care îndemna la reţinere, fiind de părere că nu este deloc bine că îşi fac kosovarii armată proprie, contrar rezoluţiei ONU. În acest timp, însă, americanii consideră că este foarte bine ce fac băieţii lui Hashim Thaci, că în fond cam asta e realitatea. Se ştie, toţi ştiu, că după 1999, cînd Serbia a fost tocată 78 de zile, Kosovo a trecut într-un regim oarecum independent, dar sub rezoluţii ONU etc. Că nu a respectat mai nimic, este evident. Că SUA încurajează evoluţia unui viitor conflict cu sîrbii, este, de asemenea, evident. Ce nu se ştie, însă, este ce fel de motiv va fi inventat, scornit, aplicat, astfel încît armata sîrbă şi SUA să se ia la trîntă. Că doar nu crede nimeni că cei 5.000 de militari kosovari vor face singuri faţă unui conflict cu Serbia.  Este evident, şi de la sine înţeles, că acţiunile celor două marionete, şi vorbim aici de Hashim Thaci şi de Poroşenko, au la bază ample consultări cu Departamentul de Stat – DC, în sensul că de la DC vin directive şi ei la aplică.

Şi acum, să revenim şi să ne gîndim, unde vor fi relocaţi cei 2.000 de militari din Siria? La Kiev, la Pristina? La Bucureşti? În această ecuaţie este că cel de-al treilea factor, şi mă refer la omul de paie care locuieşte la Cotroceni, care va avea un foarte mare rol în povestea înflăcărată care se prefigurează la orizont. România se află exact la mijlocul celor două focare, aproape de ele şi la îndemînă. Sîntem la mai puţin de 500 km de Donbas si la doi paşi de Belgrad. Avem pe teritoriul ţării trupe americane, tehnică de luptă şi avioane care pot zbura, la o adică, chiar dacă e gheaţă pe jos. De unde vor fi sloboziţi cîinii războiului? Asta este întrebarea la care doar timpul ne va răspunde, pentru ca nici măcar el, timpul, nu are cum să-i mai oprească.

Tano

Păreri și opinii