Cînd voi fi niţel mai liber

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Motto: ,,Relaţia mea cu Emil Boc este o construcţie comună”. (Traian Băsescu)

 

Atunci cînd veţi fi niţel mai liber, domnule prezident, vă veţi afla la Jilava, sau la Poarta Albă, unde veţi respira aerul ,,curat” de la pîrnaie şi veţi sta de vorbă cu puşcăriaşi de soi. Cu siguranţă, la început, nu prea vă veţi simţi bine: zgomot, vorbe grele, înjurături, mardeiaşi de mahala, granguri versaţi, ori politicieni de doi bani, dar cu averi uriaşe, şi alte ,,delicatese”. Aceia, însă, vor fi tovarăşii dumitale de celulă, nu de pahar. Ce păcat că nu veţi mai hălădui şi nu veţi mai tîlhări, adică domni peste localuri şi sticle marca ,,Golden Blitz” şi ,,Cireşica”. În plus, ce păcat că nu veţi mai fi în mijlocul ţiganilor, ca să dansaţi cu ei şi, apoi, să le furaţi voturile. Dar, dacă veţi avea puţin noroc, poate că veţi fi alături de Bercea Mondial, cumătru cu fratele dumneavoastră, care, şi el, ,,cinstitul”, zace la ,,mititica”. Dar, dacă se va dovedi că şi Nea Trăienică şi-a primit tainul?! Ei bine, ce veţi zice atunci, dom’ prezident-jucător?!

Revenind la ,,cestiune”, credem că, odată cu trecerea timpului, vă veţi obişnui la răcoare, că doar v-aţi călit în trecut, în atîtea călătorii pe Mările şi Oceanele lumii. Vă veţi deprinde şi cu mîncarea ,,gustoasă” de cazan de puşcărie, ,,Dumnezeu să ne ţie, că cuvîntul din poveste înainte mult mai este”, vorba hîtrului Ion Creangă. Atunci cînd spunem ,,mult mai este”, ne gîndim că este de dovedit ce aţi zămislit, cu mintea ,,lucidă” şi ,,înţeleaptă” a domniei-voastre, în aceşti 10 ani, ca să duceţi România şi pe români ,,acolo unde trebuia”, cum, cu mîndrie şi inconştienţă nedisimulate aţi dat pe ,,gaura” guriţei dumneavoastră, veşnic nesătulă şi, mai ales, veşnic însetată. De adevăr, desigur, însă de adevărul dumitale, nu de adevărul adevărat, pe care l-ai cam sugrumat! Veţi intra acolo, la răcoare, într-un loc cu mai puţin Soare, dar mai potrivit cu statura înaltă, de ex-preşedinte ,,ales” al românilor, pe care o aveţi. Cît de bine ales şi cum, se ştie. Dacă dumneavoastră nu ştiţi, o să vă amintim noi, românii, cei care nu am ştiut pe cine să alegem şi ne-am luat după minciunile sfruntate şi rînjite în slogane precum: ,,Să trăiţi bine!”. Am trăit, şi încă trăim! Nu mai putem de atîta bine! Sau, dacă nu vă mai amintiţi, întrebaţi-l pe Teodor Baconschi – uns, de dumneavoastră, ministru de Externe, om cu imaginaţie, că doar e fiu de poet – cum a reuşit el, în scîrboşenia lui, cu puteri supranaturale mai dihai decît cele ale lui Harap-Alb, minunea votării la 3-4 secunde o dată. Întrebaţi-l şi pe Daniel Funeriu prin ce metodă ştiinţifico-fantastică a dovedit el că era imposibil să-l loviţi nu cu pumnul pe acel copil, ci cu dosul palmei. Şi ce mare ministru al Educaţiei l-ai făcut domnia-ta, drept recompensă, de ne învăţa ,,piticania” (cu studii înalte – savant de Occident) că substantivul comun ,,elev” (,,coleg”) este de genul neutru.

Şi-acolo, în nopţi neliniştite şi senine, vorba lui Lucian Blaga – dacă aţi auzit de el, să nu cumva să-l confundaţi cu amicul buldog al dumneavoastră, şi viceversa -, o veţi visa pe diafana Nimfă din Pleşcoi, blondă şi neagră la caracter, cum vă consilia ea, eu guriţa ei fragedă, de cu noapte pînă-n zori. Şi-acum plînge, sărăcuţa, neostoită, tot într-un loc răcoros, undeva, de la Ploieşti în jos, la Tîrgşor, fost tîrg înfloritor, pe timpul lui Mihai Viteazul. Ea, care a spus, din sufletul ei pur, ca lacrima neatinsă de Soare: ,,Noi sîntem urmaşii lui Traian, ai lui Traian Băsescu!”. Da, şi ne-o vom trage de la Băsescu încă mult timp de aici înainte, că prea ne-a ,,reformat” şi ne-a aşezat ţara unde nu trebuia. Zău aşa, ,,maiestate”, pe ne-cuvînt de onoare şi de pionier, după cum ne uram noi, joviali, în copilăria noastră comunistă, care chiar a fost frumoasă şi fericită, o adevărată Vîrstă de Aur!

George Militaru

COMENTARII DE LA CITITORI