Cine a fost MARELE ANONIM, omul considerat CEL MAI MARE SPION ROMÂN din toate timpurile? (3)

in Polemici, controverse

Americanii îl apreciau enorm pe Moruzov
(…) De altfel, în acele vremuri, Moruzov era unul dintre cei mai informaţi oameni din Europa cu privire la comunism. De pildă, Sterie Giuffeta, unul din oamenii săi, reuşise performanţa de a fi trimis la Moscova chiar de către „celula comunistă din România”, pentru a urma „şcoala de specializare pentru propagandă şi modul de culegere a informaţiilor”. Datorită infiltrării perfecte, Giufetta obţine chiar un „Certificat către autorităţile comuniste că sînt un comunist încercat şi că activez de patru ani”, act semnat de însuşi Constantin Dobrogeanu-Gherea. La Moscova, Giufetta face cunoştinţă cu activiştii din ţară trimişi să urmeze „perfecţionarea”, dar şi cu români veniţi din Statele Unite. De la I.J. Bănăţeanu, corespondent al ziarului America din Cleveland, Ohio, Giuffeta află şi îl informează pe Moruzov că celulele comuniştilor români din America, şcoliţi la Moscova, aveau sarcina ca, la un moment dat, să vină în ţară şi să provoace revolte comuniste. Printre cei supravegheaţi de Giufetta se aflau Lucreţiu Pătrăşcanu, avocatul Zisu, Trandafirescu, Kant, Crăciun, existînd ipoteza că însăşi Ana Pauker a fost informatoarea lui Mihail Moruzov.
După 23 august 1944, cei mai interesaţi de informaţiile culese de Moruzov s-au dovedit a fi americanii. Robert Bishop, maior al Office of Strategic Services (OSS), nota: „Dar secretele cele mai importante fuseseră obţinute în cea mai mare parte de un om şi agenţii pe care îi dirija. Experţii care îi cunosc munca îl considerau cel mai mare spion ce a lucrat vreodată pentru România. Avea peste 200 de agenţi activi în Rusia, atît înainte, că şi după război, şi nu exista porţiune din această ţară, inclusiv bine păzita zonă a Uralilor, în care să nu fi pătruns”. Frank Wisner, şeful lui Bishop la Bucureşti şi viitor şef al operaţiunilor clandestine ale CIA, va folosi materialele adunate de Moruzov la elaborarea strategiilor americane de combatere a comunismului mondial.
Moruzov a atras la masa lui un mare spion
(…) Dar cea mai însemnată recunoaştere vine din partea lui Wilhelm Frantz Canaris. La 10 decembrie 1939, neamţul se deplasează la Bucureşti pentru a-l întîlni personal pe „singurul om şi cel mai bun izvor de informaţii despre sovietici al armatei germane” (se spune că N.D. Stănescu văzuse la Mihail Moruzov părţi din arhiva Ohrana, Serviciul Secret al Rusiei ţariste, aceasta fiind predată lui Moruzov de fostul ambasador rus la Bucureşti, Poklevski-Koziel).
În acel moment, Mihail Moruzov devenea primul şef al unui Serviciu Secret din Europa care avea o întîlnire cu Canaris. În cei cinci ai de activitate ai germanului la cîrma temutului Abwehr, nici un omolog occidental nu se bucurase de o asemenea onoare. Conform legislaţiei germane, foarte draconice în această privinţă, numirea şi identitatea şefuluiAbwehr-ului erau considerate secret de stat. Nici un oficial englez nu-l întîlnise vreodată pe Canaris, britanicii crezînd că şeful Abwehr-ului era generalul Tippelskirch, care era de fapt şeful Intendenţei din Armata germană.
Sfîrşit
Daniel Teodoreanu

COMENTARII DE LA CITITORI