Cine-o fi mai mitoman?

in Lecturi la lumina ceaiului

„Un mitoman (Ponta – n.n.) nu poate fi preşedintele României!”. Colosal! E cea mai mare idioţenie a unui ipocrit. Vorba jocului din copilărie: „Cine zice ăla e!”. Păi cine este starostele mitocanilor, nene Traiane? Vrei să-ţi aducem noi aminte? ,,Dacă voi pierde la Referendum, îmi voi da demisia în 5 minute”. De cîte ori ne-ai spus ba că nu sîntem în criză, ba că tocmai am intrat, ba că am ieşit…

Minciuna, dom’şef, e scrisă pe fruntea ta. Ponta „minte cum respiră”, afirmi despre premier. Să mă ierţi, dar maxima asta, adîncă, ţi se potriveşte ca o mănuşă. Ia spune, cum ai minţit, plîngînd cu lacrimi de crocodil, poporul ăsta de creduli, în chestia formidabilă cu „dragă Stolo?”. Cu ce l-ai avut la mînă? Avea, oare, pregătit vreun dosar? Că dumneata ai un ochi ager şi multă experienţă, ca vechi membru al Securităţii, unii afirmînd că erai turnător fruntaş încă din liceu.

Cum ne-ai minţit în faza incidentului cu copilul de la Ploieşti, în campania electorală, şi te-a salvat savantul în calcularea pumnului, Daniel Funeriu, funebrul pe care, drept recompensă, l-ai uns ditamai ministru la Educaţie?! Ce să ne educe acela, care nu ştia să spună (însăileze) 3 propoziţii şi-aştepta să-i sufle o slugă cam tuciurie?! Un domn ministru al Învăţămîntului, care ne învaţă că substantivul „coleg” este de genul neutru?!

Cum ne-ai dus cu vorba cu cea mai mincinoasă promisiune marinărească „Să trăiţi bine!”. Aşa de bine am trăit sub domnia dvs., cam dictatorială, că s-a început o veritabilă hemoragie de bejenie, mai ales în rîndul tinerilor! Că, pentru dvs., părăsirea ţării e ceva firesc. Nu prea ţi-a păsat de cei care au fost nevoiţi să-şi lase soţiile, copiii, fraţii, surorile şi să ia calea pribegiei, ca să nu moară de foame în România. Nu le spuneaţi dvs. medicilor că, dacă nu le convine, pot să plece? Că nu-i nici o problemă, nici o pagubă-n ciuperci, cum se zice în poporul pe care l-aţi minţit cînd şi cum aţi putut? Decît să-l acuzaţi pe Ponta că e mitoman, laş, grobian, mai bine v-aţi gîndi la dvs.

Ce om onest aţi fost! Ce drept! Ce popular! Cînd le promiteaţi, în plină satisfacţie că ne-aţi păcălit şi v-aţi văzut în fruntea bucatelor, că vreţi să vă întîlniţi, la o lună, două, trei, nu mai ştiu exact, cu ei, tinerii, susţinătorii, alegătorii, în Piaţa Universităţii, de ce n-aţi dat curs acestei măreţe promisiuni? De ce ne-aţi minţit? Sau de ce nu v-aţi ţinut de cuvînt? N-aţi dat dovadă de puţin mai multă laşitate decît grobianul mitoman Victor Viorel Ponta? Dar cînd ne-aţi minţit pe noi, profesorii, care scoatem numai tîmpiţi, că ne veţi da mai mulţi bani, şi-aţi parafat acea Lege cu mărirea salariilor dascălilor cu 50%, că e normal acest lucru, că merităm ş.a.m.d., ca apoi să uitaţi şi să spuneţi că „nu e bani”, aceea ce-a fost? N-a fost minciună? Singura dată cînd n-aţi minţit a fost atunci cînd aţi recunoscut că aţi făcut ceva bani din bişniţă, pe vapor.

Ba nu, şi atunci cînd, hăhăind dezgustător, aţi recunoscut, în faţa studenţilor, nu mai ţin minte anul, că nu prea v-a ajuns timpul, că nu prea v-a plăcut cartea. Dar tot a trebuit să învăţaţi serios, chiar să citiţi poezii. Dvs. nu prea v-a ajuns timpul. Aţi fost, mereu, foarte ocupat cu reformarea ţării şi cu problemele interne şi externe. D-aia aţi început numai lectura la ,,Levantul”, opus al prea iubitului dvs. scriitor contemporan, Mircea Cărtărescu, care, la rîndu-i, vă adoră.

Cu stima pe care (nu) v-o datorăm, nu vă minţim!

George Militaru

COMENTARII DE LA CITITORI