Cine va mai crede?

in Poanta Săptămânii/Polemici, controverse

În Franţa se pune de o revoluţie. Se pare că fiecare popor are ceva, al lui, la care se pricepe cel mai bine, şi francezii se pricep la schimbări radicale, la revoluţii, printre altele. Poate nu are să fie profundă sau poate va fi stopată, dar se pare că “vestele galbene” au obţinut ceva şi vor să obţină şi mai mult. Ei vor o reformă masivă a statului francez şi să sperăm că o să o şi obţină. Cer demisia aventurierului de Macron, aşa cum cer şi dreptul lor, al francezilor, la o viaţă mai bună.

Aflat în degringoladă probabil, guvernul francez copiază de la americani, lucru rar pentru cine ştie că americanii şi francezii nu se prea iubesc şi, imediat, au găsit cine este, de fapt, vinovatul: Rusia!

Se pare că aceia care conduc lumea, cei care cîştigă bani şi multă putere, cei care distrug, din cîte văd, civilizaţia occidentală, cîndva modelul de urmat al fiecărui stat, au găsit imediat modul în care nu doar că vor distruge actuala mişcare populară de la Paris, dar cu ea în braţe, cu “rusul e de vină”, vor avea mijlocul legal de a anihila demonstranţii. Putem spune, aşadar, că orice initiativa, orice protest, orice factor de nemulţumire ale omului de rînd din Occident, va fi urgent anihilat de expresia “ruşii te-au pus” şi totul devine inutil, totul se anulează. Comuniştii, Ceauşescu, Stalin, au fost mici copii pe lîngă ce fac ăştia. Mereu am spus că dacă URSS avea PR-ul Americii, acum erau departe. Nu i-a dus mintea pe comunişti, din fericire, şi, de aia, au pierdut. Americanii, şi acum, europenii, au în mînă cheia prin care pot să închidă orice libertate, oricît de mică este ea. Cum ai mişcat în front, ţi se arată poza lui Putin şi s-a terminat. Este ceva de neînchipuit, mai ales că această abordare dictatorială vine din zona a ceea ce se credea că este Lumea Liberă.

În România deja este aşa, dar la noi, zona mai primitivă, periferică a Occidentului, era de înţeles. Guvernatorii legali aleşi de ţările colonialiste au puterea de a-şi bate joc de proştii care i-au validat prin vot. Dar acolo, în inima Parisului, să zici că ruşii destabilizează şi că cetăţenii francezi sînt manipulaţi, este de neconceput. Franţa este o republică puternică, un stat cu arme nucleare, cu sisteme de informaţii şi instituţii democratice solide, ca şi America, de altfel. Cum naiba poţi să dai vina pe Rusia, tu, stat francez? În realitate, se vede clar că modul corporatist de conducere a lumii începe să dea rateuri, să nu mai meargă ca uns. Şi cum poţi să nu recunoşti că tu, Macron, eşti pus acolo de către multinaţionale? Şi nu numai, dai şi tu vina pe ruşi, pentru că acum e de bonton să faci asta. Întrebarea care se pune este alta: cine mai crede, cine sunt cei care înghit o aşa minciună?

Sigur că sunt, încă, mulţi. Dar, încet, încet, valul de minciună care acoperă minţile slabe ale lumii, începe să se ridice. Cît de prost să fii tu, ca om raţional, să crezi în continuare minciunile celor care îşi bat joc de tine zilnic?

În mod sigur, acum în Rusia este mare bucurie. După ce au pus un preşedinte în America, se pare că îl vor da jos pe ăla din Franţa. Păi cum să nu fii tu mandru, rus fiind, cînd ai o aşa putere de care, pînă acum, habar nu aveai? Rîdem, glumim, dar civilizaţia asta, frumoasă în fapt, este pe cale să se prăbuşească. Cei care sunt vizaţi, în loc să recunoască eşecul, dau vina pe orice şi pe oricine, sunt în stare să dea foc lumii, numai ca să îşi păstreze privilegiile. Pe măsură ce văd ce se întîmplă în lume, încep să am un mare respect pentru Nixon, cel care a avut curajul să demisioneze cînd faptele au fost evidente. Lucru care la Clinton nu a fost valabil şi ştim cum a bombardat Libia şi Sudan în ziua în care Congresul dezbătea dacă sexul oral este sau nu sex. Lumea s-a schimbat mult în ultimii 40 de ani, însuşi Occidentul fiind în pericol de a dispărea, dar nu în infern, ci în derizoriu.

Tano     

 

Autostrada separării

Păreri și opinii