Cinismul Rusiei: statele amputate plătesc separatismul din buzunarele contribuabilului din Republica Moldova şi Ucraina

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Federaţia Rusă a reuşit să producă un număr de scheme economice, prin intermendiul cărora statele suverane independente, în cadrul cărora a creat regiuni separatiste pro-ruse, apărate de armata rusă, sînt cele care plătesc pentru administraţiile separatiste.

În ambele cazuri, Republica Moldova şi Ucraina, schema include achiziţionarea de resurse energetice, electricitate sau cărbune.

În Republica Moldova, Centrala termoelectrică Cuciurgan, situată în stânga Nistrului, a fost privatizată de separatişti prin intermediari, către firma de stat rusă RAO-AES, componentă a sistemului energetic rus, controlat de noii lideri ai Rusiei, siloviki, reprezentanţii structurilor de forţă, cei care l-au adus sau pe care i-a adus Vladimir Putin în poziţiile de putere. Astfel, centrala ia gaz din Rusia, gaz neplătit şi adăugat la datoria Republicii Moldova, mai grav, gaz necontabilizat de nimeni, iar curentul electric este vândut în dreapta Nistrului, în regiunile administrate de autorităţile legitime de la Chişinău. Din această schemă, Republica Moldova se înarcă cu datoriile la gaz, în timp ce, pe de altă parte, plăteşte energia electrică către Cuciurgan, la preţul cerut. Nu mai vorbim despre intermediari, preţul megawatului şi cine încasează diferenţele de preţ, împărţite frăţeşte între potentaţi din Rusia, de la Chişinău şi Tiraspol, în adevărate scheme de furt din buzunarul cetăţenilor Republicii Moldova, cu cîştiguri substanţiale la fiecare Megawatt.

În cazul Ucrainei, noua schemă care finanţează separatismul vine din cărbune. Minele de cărbune sînt acum sub controlul separatiştilor ruşi şi al reprezentanţilor trupelor ruse din Donetsk şi Lugansk, iar Ucraina cumpără cărbunele pentru producerea de energie termică de la separatişti. Aranjamentul, expus de către Volodymyr Omelchenko, directorul studiilor energetice la Centrul Razumkov, din Kiev, finanţează existenţa administraţiilor separatiste şi pe mercenarii, voluntarii şi militarii ruşi din regiune. Autorităţile de la Kiev au sub control 55 din cele 90 de mine de stat din Donbas. Cărbunele este folosit pentru producerea a un sfert din electricitatea din Ucraina şi e vital pentru producţia de oţel şi încălzirea locuinţelor din oraşe, care funcţionează numai pe antracit, tipul de cărbune extras, din abundenţă, în regiunile estice.

Din septembrie, Ucraina primeşte, lunar, 600.000 de tone de cărbune.

Preţurile sînt de 1.100 grivne (51 dolari) pe tonă, plus valoarea adăugată, şi taxe, în timp ce o tonă este vîndută în regiune cu un preţ variind între 600 şi 800 grivne. Aşadar autorităţile legitime şi cetăţenii ucrainieni plătesc un preţ cu 50% – 90% mai mare decît cel din regiune. Nu mai vorbim despre faptul că acest tip de condiţionare menţine locurile de muncă ale localnicilor şi produce resurse suplimentare celor aflate, în general, în sistem.

Mai trebuie menţionat că atît în cazul Cuciurgan, cît şi în cazul Donbas, tehnologia utilizată este de foarte proastă calitate, cu o eficienţă redusă şi pierderi mari, în condiţiile în care, de exemplu, o centrală alternativă pe gaz are dimensiuni şi randament mult mai bune dacă e modernă şi înalt tehnologizată. În privinţa cărbunelui, activitatea minieră a fost întotdeauna subvenţionată de către statul ucrainian, astfel încît întreaga Ucraină plătea pentru susţinerea estului „industrializat”, şi ea continuă să o facă azi, sprijinind, cu plata fiecărei tone de cărbune, separatismul pro-rus din Est.

Iulian Chifu

(Text reprodus din ziarul „Evenimentul zilei“,

  1. din 22 octombrie 2015)
COMENTARII DE LA CITITORI