Cîntăreaţa de muzică populară Veta Biriş (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Interpreta de muzică populară şi patriotică Veta Biriş s-a născut la 11 august 1949, în localitatea Veseuş, judeţul Alba, într-o familie numeroasă, avînd şapte fraţi. În 1966, s-a mutat în Căpîlna de Jos.
A debutat în 1967 în cadrul concursului „Dialoguri la distanţă“, la care a participat ca reprezentant al Regiunii Autonome Maghiare Mureş (regiune care a existat în România între 1952 şi 1968). Primele înregistrări audio au fost realizate la Radio Tîrgu Mureş. Consacrarea artistei a avut loc după participarea la concursul „Floarea din grădină“ (1974) de la Televiziunea Română, care i-a adus marele trofeu. Din acest moment, artista are o ascensiune rapidă, reuşind să se situeze printre soliştii cei mai îndrăgiţi ai cîntecului popular, promovînd cu mare succes folclorul din zona Tîrnavelor, dar şi readucînd în actualitate vechi cîntece populare patriotice. „Cîntecul Iancului“, „Bădiţă de pe Tîrnavă“, „Mîndre-s nunţile-n Tăuni“, „Mama mi-o făcut gura“, „Sus, sus, sus la munte, sus“, „Aşa-i românul“, „Noi sîntem români“, „Hai
să-ntindem hora mare“, reprezintă cele mai cunoscute piese ale cîntăreţei. Printre discurile lansate se numără: „Aşa-i românul“ (1995), „La aniversare“ (1999), „Oi cînta cu drag în lume“ (2001), „Vechi cîntece româneşti“ (2007), „E vremea colindelor“ (2008, împreună cu Ionuţ Fulea).
Repertoriul Vetei Biriş cuprinde o paletă largă de folclor, de la dramatismul şi sobrietatea cîntecelor populare de jale, cătănie sau înstrăinare pînă la vioiciunea şi dinamismul de pe Valea Tîrnavelor, multe dintre cîntece fiind culese chiar de interpretă din satul unde locuieşte şi din satele din jur. Frecvenţa cu care „Doamna Moţilor“ este prezentă în emisiunile de televiziune, de radio sau pe scena de concert denotă succesul pe care interpreta îl are de mai bine de trei decenii la public.
A lucrat în emisiuni – nu doar de folclor – cu nume celebre din Televiziunea Română: Tudor Vornicu, Ileana Popovici, Marioara Murărescu ş.a. De-a lungul anilor a evoluat alături de actorii Ovidiu Iuliu Moldovan, Leopoldina Bălănuţă, Ilinca Tomoroveanu, Adela Mărculescu, Olga Delia Mateescu şi Lucia Mureşan, în numeroase recitaluri de muzică şi poezie.

(va urma)
Andreea Onogea

COMENTARII DE LA CITITORI