Cioburi de gînduri

in Polemici, controverse

Lumea aparține celor bogați, celor puternici. Și pentru ca ei să rămînă sus, cît mai sus, își extrag din mulțime cîțiva sărăntoci, pe care îi plătesc bine și pe care îi folosesc în beneficiul lor, pentru a conduce lumea. Asta este definiția societății umane acum, la început de mileniu, dar am convingerea că, în general, cam așa a s-a procedat mereu. Doar că acum, prin intermediul tehnologiei, putem să vedem la scară largă acest fenomen, îl putem cuantifica și ne putem da cu părerea. Putem să identificăm proiecțiile celor care conduc, dar nu vedem prea mult în profunzime, imaginea devine din ce în ce mai neclară pe măsură ce se sapă.

Lumea aparține celor bogați, evident, iar ei se folosesc de tot felul de pîrghii, de tertipuri, pentru a fi și mai bogați, și mai puternici, peste prostimea care îi aplaudă frenetic. Noi sîntem ăia mici, cei care dorim să vedem pînă unde duce firul manipulării. Și mici sîntem și noi, românii, mult prea mici și insignifianți pentru a conta la scară reală, la întreaga complexitate mondială a celor care ne conduc.

Trăim vremuri interesante, noi, această generație minunată, cei care privim la ce se întîmplă prin lume. Toți văd că SUA punctează zi de zi și duc lumea în zona severă a unui război fierbinte, dar tot ei, americanii, sînt priviți ca cei mai albi porumbei ai păcii. Toți încearcă să mai dreagă busuiocul, să mai îndulcească pastila amară a morții ce va urma, numai americanii ne spun că ei de fapt se apără și că sînt victime a ceea ce se întîmplă prin lume. Îmi vine greu să cred că lumea îi mai crede, mai ales după 2003, cînd nu au găsit nici un fel de armă nucleară în Iarak, dar tot au făcut țara aia una cu pămîntul, semănînd democrație, în timp ce conductele de petrol din Irak își văd de treabă și merg acolo unde dorește America să meargă.

Atacul dronelor

Iranul nu prea are arme nucleare, din ce ne spun americanii, dar au lansat multe drone și au distrus 5% din producția mondială de petrol. Iranul neagă acest fapt – și acum, pe bune, de ce ar face asta iranienii, mai ales că nu au o postură foarte confortabilă într-un război cu statele din Golf și cu americanii? Însă aflu acum că există dovezi incontestabile care atestă faptul că Iranul a bombardat Aramco din Arabia Saudită, vrînd să dovedească, de fapt, că Patriot-ul american nu poate fi un bun apărător al aerului. Și, peste toată această comedie prost jucată, dar crezută de mulți, spiritul de afacerist al lui Putin a renăscut și a propus Riyadhului să cumpere S400, ca să se apere. Ar fi o super lovitură pentru Rusia ca după Turcia, și Arabia Saudită să cumpere sisteme rusești. În fine, eu cred că acolo este ceva mai complex, care fie are ca obiectiv amînarea listării Aramco la Bursă, fie se dorește un motiv de bătaie cu Iranul, așa că au găsit această metodă, mai ales că sigur au ieșit bani din asta. Ca o concluzie, la ora la care scriu aceste rînduri SUA își caută aliați, în fapt carne de tun, pentru a deschide campania de toamnă cu Iranul, în timp ce perșii se gîndesc cum să depășească acest moment și cu ce rachete să contraatace. Sau poate că nu, rămîne să vedem. Un lucru e cert: acolo unde SUA par să piardă, în realitate fac mulți bani. Și ce s-a întîmplat cu atacul din Arabia Saudită nu a fost nimic personal, doar afaceri. Pe de altă parte, este interesant că tocmai acum, cînd se pune în discuție motivul pentru care Patriot-ul american nu a apărat de atacul dronelor teritoriul Arabiei Saudite, pentru a distrage atenția, un general american declară că, în fapt, Armata SUA are soluții de ,,spargere”  a apărării antiaeriene ruse de la Kalingrad, în ideea că presa se va focusa pe măreția produselor militare americane, și mai puțin pe eșecul Patriot-ului. Dar asta este doar o coincidență, nu?

Sînge și bani la Kabul

Că tot vorbeam de bani, mi-am amintit de atentatul misterios de la Kabul. Care s-a desfășurat într-o manieră aparte. Se știe, toți știm, e oficial faptul că în Afganistan acționează companii de securitate americane. Ele fac lucruri pe care Armata SUA nu este dispusă să le facă, să își asume unele riscuri. Dacă moare un voluntar american, opinia publică de dincolo de ocean se mai irită. Dacă e să dispară un mercenar, nimeni nu se bășică. Pentru nenea ăla e un job. Și dacă moare, ăsta e riscul. Dacă sînt retrase din zona de conflict fără să aibă un alt angajament, acele companii de pază pierd bani. Așa că pentru ei, prezența oficială a americanilor în Afganistan este profitabilă. Cum se face că azi Trump spune că SUA se vor retrage pentru că s-au înțeles cu talibanii, mîine e atentat nasol la Kabul, iar poimîine SUA sînt decise să rămînă în Afganistan și nu mai negociază cu talibanii? Credeți că este întîmplător? Eu zic că nu, pot să afirm că totul este o mare minciună, un fals grosolan, în care unii oameni mor pentru ca alții să cîștige.

Ignoranță perpetuă la București

Și la noi, pe Dîmbovița, se întîmplă lucruri ciudate. Uite cum ar fi Iohannis: de cînd a venit la putere, tot mor oameni fie la Colectiv, fie prin Caracal, ca să scriu aici ce știm, iar el profită și creează emoție. Rezultatul? Un nou mandat. Emoția generată de presa aservită, este deja un mecanism al bogaților atît de bine uns și aplicat, încît proștii deja acționează din instinct, precum cățelul lui Pavlov. Legat de Colectiv, cred că la CEDO ar mai fi o șansă să se afle adevărul, dar chiar și așa, eu nu pariez pe asta. Cazul Colectiv va intra în istorie precum a intrat Jimmy Hoffa. O nebuloasă totală. Iar în ceea ce privește Caracal, dacă nu exista acel apel al Alexandrei la 112, nici măcar nu am fi aflat vreodată că acolo se întîmplă lucruri grave. Și totul se mușamalizează, pentru că slugile au ridicat slugărnicia la rang de artă în România.

D.A.

Păreri și opinii