Ciocolata – un viciu, sau un deliciu? (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

La ce e bună ciocolata
Conform site-ului sante-medicine.net, ciocolata are efecte euforizante şi antideprimante. Efectele conjugate ale zahărului şi magneziului conferă un plus de energie, mai ales către seară, după o zi de muncă. Datorita calităţilor antioxidante, ciocolata stimulează activitatea creierului şi previne senilizarea acestuia. Diminuează, în mare măsură, riscul maladiilor cardiace. Are efecte anticoagulante, asemănătoare aspirinei, deşi nu se recomandă folosirea sistematică în locul acesteia. Este energizantă: 100 g ciocolată cu lapte are un aport de 550 calorii, în timp ce aceeaşi cantitate de carne nu aduce decît 171 calorii. Are calităţi tonifiante prin
teobromina (alcaloid xantinic), care acţionează asemănător cafeinei, precum şi prin conţinutul
de potasiu, magneziu, calciu, fier şi de vitamine B, B2 şi PP.
Să încheiem această scurtă relatare despre ciocolată cu cîteva lucruri mai puţin cunoscute:
– Regina Maria Antoaneta iubea atît de mult ciocolata, încît a creat o poziţie regală pentru ciocolatierul ei.
– Simplul miros al ciocolatei ridică nivelul de radiaţii Theta din creier, ceea ce creează o stare de relaxare.
– Denumirea ştiinţifică a arborelui de cacao este Theobroma Cacao. Provine din greacă şi înseamnă „mîncare pentru zei“.
– Deşi este mai rar întîlnit, există un al patrulea sortiment de ciocolată care se adăugă la cea cu lapte, neagră şi albă: ciocolată blondă.
– Un studiu din 2007, elaborat la Londra, a descoperit că, pentru un baton de ciocolată, 70% dintre oameni sînt dispuşi să-şi dezvăluie parolele folosite la telefon sau la PC.
– Inventatoarea biscuiţilor cu bucăţele de ciocolată, Ruth Wakefield, şi-a vîndut reţeta celor de la Nestle în schimbul aprovizionării cu ciocolată pe tot timpul vieţii.
– Ciocolata albă nu este, de fapt, ciocolată. Ea a fost inventată în 1970 şi este o combinaţie de unt de cacao, zahăr şi lapte.
– Cele mai mari vînzări de ciocolată din lume se fac în aeroportul din Bruxelles. Comercianţii vînd aici mai mult de 800 de tone de ciocolată pe zi.
– Studiile realizate au demonstrat deja că ciocolata este bogată în antioxidanţi, compuşi benefici sănătăţii noastre. În plus, ciocolata mai conţine şi flavonoide, responsabile pentru sănătatea inimii şi pentru prevenirea diverselor tipuri de cancer. Specialiştii susţin că doar consumul moderat de
ciocolată neagră aduce o creştere semnificativă în antioxidanţi.
– Este foarte posibil ca, în următorii ani, să ne confruntăm cu o creştere a preţului ciocolatei, din cauza deficitului de cacao. Arborii de cacao din America Latină sînt afectaţi de numeroase boli, iar cerinţele sînt din ce în ce mai mari. O veste bună este aceea că arborii de cacao din Africa nu au fost afectaţi, deşi în acea zonă s-au înregistrat secete.
– În septembrie 2011, în Derbyshire, Marea Britanie, a fost preparată o tabletă de ciocolată imensă, ea cîntărind 5,4 tone. Recent, recordul a fost doborît cu o ciocolată de 5,8 tone, tableta fiind inspirată din povestea lui Willy Wonka şi Fabrica de Ciocolată. Aceasta ciocolată a fost concepută astfel încît să poată fi ruptă în bucăţi şi vîndută, veniturile fiind, mai apoi, donate.
– Elveţienii sînt cei mai mari consumatori de ciocolată din lume – într-un an, un elveţian mănîncă, în medie, 13 kg de ciocolată.
– Din cîte se pare, Percy Spencer, un om de ştiinţă care a lucrat pentru armată în timpul celui de-al doilea război mondial, era un mare fan al ciocolatei. După ce a stat un timp în preajma unui magnetofon, a descoperit că ciocolata a început să se topească, şi astfel şi-a dat seama de utilitatea radiaţiilor. În acest fel a fost inventat cuptorul cu microunde.
– Ciocolata poate îmbolnăvi cîinii şi îi poate chiar ucide.
– Naziştii vroiau să îl asasineze pe Winston Churchill cu ajutorul unui baton de ciocolată exploziv.
– Ciocolata conţine cafeină. Cele mai multe batoane au în jur de 10 grame, însă ciocolata amăruie poate să conţină această substanţă într-o cantitate egală cu cea din Coca-Cola.
– În anul 1947, sute de copii canadieni au protestat împotriva creşterii preţului unui baton de ciocolată, de la 5 la 8 cenţi.
– Ciocolata amăruie consumată zilnic, reduce cu 33% riscul apariţiei unor boli de inimă.
– Un baton obişnuit de ciocolată conţine, în medie, 8 bucăţi de insecte.
– Coasta de Fildeş este cel mai mare producător de cacao. Furnizează 1.51 milioane de boabe de cacao anual – o treime din proviziile din întreaga lume.
– Fie că e cu lapte, cu alune, cu cremă de caramel, neagră sau albă, toţi avem cîte un sortiment preferat de ciocolată pe care îl savurăm la maximum de fiecare dată cînd ni se face poftă de ceva dulce. Fără nici un fel de exagerare, ciocolata e o bucăţică ruptă din rai de care nu te mai poţi sătura, odată ce i-ai simţit gustul. E un strop de fericire la pachet pe care, dacă ar fi după noi, l-am mînca dimineaţa, la prînz şi seara.

Sfîrşit
VICTOR PIŢIGOI, Carmen Ciripoiu,
Cosmin J, George Toma

COMENTARII DE LA CITITORI