,,Colonia Caracal”, cu capitala la București. Opțiunea ,,Dragnea”

in Editorial

Motto: ,,La 20 de kilometri de scutul antirachetă, nu a putut fi identificat unul într-o curte, cu toate detaliile date”.Mircea Badea

Hai să ne gîndim puțin… dar nu prea mult, că ne vin idei! Tragedia asta dementă de la Caracal scoate în evidență un întreg complex de combinații, de corupție a sistemului, de ineficiență, de prostie, de inutilitate… Într-un cuvînt, arată lumea goală de conținut în care trăim.

Fac o scurtă paranteză: vă aduceți aminte de o altă criză? Cea economico-financiară de la finele deceniului trecut? Cum a reacționat România? Reduceri haotice, care au dat peste cap consumul și, deci, veniturile, tăieri de pensii și salarii, soldate cu plecări masive din România, iar în timpul acesta, găști întregi de oameni asociați puterii de atunci – băsiste – au pus mîna pe retrocedări, făcînd averi fabuloase! Bani colosali plecau de la guvern, cu toată criza, pentru terenuri de fotbal în pantă, parcuri… în mijlocul cîmpului etc. etc. România s-a împrumutat să dea bani… băncilor străine – în timp ce s-au dat legi care au dus la închiderea a zeci de mii de firme românești! Iar instituțiile erau lovite de procurori, Serviciile intrau în justiție, nimeni nu mai înțelegea nimic, decît că e dezastru! Și, atenție – eram țară UE, NATO, veneam după un boom economic, capitalismul
își demonstrase superioritatea, ce să mai!…

Dar cum a reacționat America, patria demo­crației… și a crizei? La fel! Acuzații, debandadă, bani dați de stat bandiților bancari și așa-zișilor lobbyști, de fapt niște escroci – iar vinovații…
la fel ca în România!

Și au mai dat drumul la vreo două războaie, au mai descoperit niște ,,teroriști”, au mai dat un puhoi de ,,sancțiuni” internaționale… Apoi a venit Trump și a cîștigat strigînd că… mexicanii sînt de vină! Și marea democrație ultra-tehnologizată a redescoperit metoda chinezilor de acum 2.000 de ani – Zidul!

Mie mi se pare că neputința și imbecilitatea din timpul crizei seamănă perfect cu cele demonstrate în criza de la ,,Caracăl”, cum zic oltenii. Ce rușine, ce jenant – ce goliciune interioară este acest sistem mincinos, putred, generator de boli sistemice!

Ce să mai… Revenind la tragedia de la Caracal, cînd îi aud pe diverși ,,analiști” și politicieni că pentru un vai-de-capul lui din Caracăl era nevoie de STS, SRI, NASA, Mosfilm, infanteria stelară etc. etc. – pentru mine e clar: ,,We Are NATO!”. Adică sîntem – sau cel puțin părem – idioți! Hai să fim serioși – nu era nevoie de STS sau SRI – ci de un caraliu bătrîn, care să știe exact cine și ce face în zona lui. Și apropo de asta – una dintre marile cretinisme (sau manevre străine și mafiote?…) ale anilor ’90 a fost cea legată de ,,informatori”. Dezvăluirea lor, înfierarea lor! Nu vorbesc de cei din anii ’50 – ci de cei pe baza cărora statul român a reușit să mențină siguranța și securitatea după 1965. Acele ,,surse” care asigură puterea, eficiența oricărui om din Servicii sau polițist din orice punct al planetei! Da, forța unui ofițer de Poliție – ca și a celui de Informații – stă în surse. Rețeaua de ,,informatori” pe care și-i creează. Cu ajutorul căreia știe unde, cînd și cum să acționeze! Asta e ofițerul adevărat de poliție, nu ,,subrutina” defectă dintr-un program stupid! Desființați ofițerul adevărat de poliție – și aveți parte de STS, dependent de ,,operatori privați de telefonie”, sau de ,,procurori civici” premiați de ONG, de funcțional analfabeta poliție ,,comunitară”!… În două cuvinte… desființați polițistul ade­vărat – și aveți parte de cazul Alexandra.

Ce-ar fi făcut Ceacanica sau Alimănescu în perioada actuală, în cazul de față? Sau duri înjurați, uneori pe nedrept sau la comandă, de tip Tudor Stănică? Ca să nu mă refer la ficțiuni idealizate de tip Sergiu Nicolaescu.  De fapt, ce vorbesc eu de Alimănescu sau Ceacanica?… Mai recent – ofițeri ca Manon Florescu sau elevul lui, Dan Antonescu? Sau Pavel Abraham? Păi vă imaginați că asemenea polițiști ar fi avut nevoie de STS, GPS sau alte prostii din astea?! O rugăminte: chiar NU mai bateți cîmpii cu STS și 112; măi fraților, de fapt, nu are cine să intervină eficient cînd aveți probleme, iată că nu mai există profesioniști la baza sistemului – poliția!

Cazul Alexandra nu ne arată doar prostia, ineficiența de la STS, Parchet, MAI, Președinție sau Guvern – ci din tot statul român! Pentru că, așa cum arătam în paranteza despre criza de acum 10 ani, așa haotic și inept ar fi reacționat statul în toate domeniile!

Dar mai e un aspect care demonstrează cît de jos sîntem – cît de încălecați de ,,partenerii strategici” ne aflăm. Presa locală a dat informația că dementul de la Caracal ducea fete la Deveselu. La baza militară americană. Ce să vezi – nimeni nu a sărit în sus, pînă în momentul în care cînd a preluat Sputnik știrea (cuvînt cu cuvînt, cu link activ către sursa din presa locală). În momentul ăla, propaganda sistemului a sărit în sus! Mai ales G4Media și ,,Adevărul” – despre care se spune că ar ține de SIE. Cică ,,rușii” dezinformează, că subminează autoritatea statului… Tocmai ei vorbeau, care transmit non stop cît de ticălos și hoț e Guvernul României, cît de nemernic e Dragnea, în timp de ce la Cotroceni e ,,lumina”! Oare tocmai s-au dat de gol, slugile americanilor?… Sigur, în sinea noastră sîntem convinși că soldații americani au depus jurămînt de castitate. Sau că sînt eunuci, sau călugări la Athos… Cert e că acum cîțiva ani a fost un alt scandal – cu 30 de eleve, minore, cu vîrste între 14 și 18 ani, care au fost racolate (prin șantaj și cu forța) pentru a presta pentru ,,partenerii” de la Deveselu. (Și constănțenii pot spune mai multe despre Kogălniceanu). Nu am auzit să fi fost pedepsit careva de pe la Deveselu pentru sex cu minore…

Observația ironică a lui Mircea Badea ne scutește de alte comentarii: ,,La 20 de kilometri de scutul antirachetă, nu a putut fi identificat unul într-o curte, cu toate detaliile date”.

Un ultim cuvînt despre cei doi din frunte – Viorica (doamnele, cu prioritate) și Klaus; ce au făcut, de fapt, cei doi? Două demiteri scurte, în oglindă – și puhoaie de atacuri politice! Atît! La asta ne putem aștepta și de acum înainte! Ba nu, chiar la mai rău – conform dialecticii istorice. Așa încît… ce-i de făcut?

Da, cel mai bine ar fi să vină o gașcă radicală la putere; care să pună ordine în țară, să înceteze cu starea asta de colonie. Din păcate… e cam greu. Dar, uite, avem un caz mai recent – acele tentative ale lui Liviu Dragnea de a merge către suveranitate. Din păcate, Dragnea avea problemele lui – reale, dar mai ales fabricate – și acum e în pușcărie. Dar oare mesajul lui… nu e liber?

De ce nu ar prelua cineva mesajul lui Dragnea – de stînga națională! Eu l-aș am­plifica – și cu altruismul lui Vadim, dar și cu viziunea măreață a lui Ceaușescu. Da, un stat modern, suveran, adaptat zilelor noastre! Cu sprijinirea economiei private românești – dar sprijin real, protejare în fața ,,buldozerelor” străine, susținere financiară și legislativă… Sare Europa în sus? Ei, și?… Sare și față de Ungaria și Polonia, dar nu sînt băgați în seamă… mai mult decît merită! Ungurul nu-i dă nas lui ,,Ivan”, cel de la Bruxelles, nici celui de la Washington. Nimeni nu se suie pe ,,divanul” lui! Revenind – domeniul energiei trebuie să fie românesc! La fel resursele naturale! Industria grea să fie gestionată de stat – care să nu aibă participație sub 51%! Exact ca în vremea lui Ceaușescu! A, vin străinii și ridică de la zero – asta-i altceva! Atît timp cît nu concurează neloial, da, sînt bineveniți!

Pe scurt, o forță politică de stînga națio­nală – care să aibă ca deziderat dezvoltarea națională, echilibrul social, parteneriate internaționale oneste, nu umilitor speculante, nu care să transforme România în colonie. Parteneriatele să nu însemne băgatul cozii! Baze militare străine aici?… Numai conduse în parteneriat egal! Cu decizie finală a româ-­
nilor – pentru că sîntem în România! Apropo – interzicerea sintagmelor de tip ,,spațiul NATO” cînd e vorba de România! Aici e spațiul românesc – pe pămînt, pe apă sau în aer! Hai să fim serioși – nimeni nu ne apără pe noi, ci își apără interesele. La o adică, sîntem ,,colaterale”…

Ca și alții, mi-am pus speranțe în persoane care au vorbit frumos. Apoi, am văzut că, în momentul faptei, apar ,,sincope”, vorba fostului șef al STS. Poate mă înșel, dar dacă nu – poate ar fi bine să ne gîndim repede și la o soluție mai la îndemînă. Pe modelul de care vorbeam: al celui care cunoaște terenul – nu al celui care nu poate face nimic fără STS, GPS, mms și peste care dai doar prin mesaje… sincopate.

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii