COMORI ASCUNSE (3)

in Lecturi la lumina ceaiului

După o muncă uriaşă, William Le Queux a izbutit să găsească, în sfîrşit, preţioasele vestigii ale templului, cu cele mai interesante mozaicuri din istoria artelor. Dar, cu surprindere, a descoperit aici şi o comoară, a cărei existenţă nici n-o bănuia: nenumărate vase de lut, pline cu monezi de aur şi argint, de pe vremea lui Nero, Vespasian şi Adrian. Statul şi autorităţile bisericeşti au luat o bună parte din artefacte, rămînîndu-i, însă, şi lui destul. De atunci, nici un castel de pe întinsul Marii Britanii n-a fost cruţat de furia săpăturilor, care pusese stăpînire pe locuitori. Să-l amintim aici şi pe Howard Carter, care a (re)descoperit, în 1922, mormîntul lui Tutankamon, în Valea Regilor. Arheologul a fost uimit de splendoarea artefactelor care l-au însoţit pe tînărul faraon pe lumea cealaltă. Lîngă camera mortuară
s-a găsit o comoara atît de mare, încît lui Carter i-au trebuit 10 ani ca să o termine de catalogat. Totuşi, atunci cînd şi alte camere mortuare ale unor faraoni mai importanţi au fost descoperite, în Secolul al XIX-lea, tainiţele cu comori erau aproape goale. Toată lumea ştie că hoţii de morminte au avut timp, în atîtea secole, să fure comorile, dar acele furturi par mai presus de infractorii mărunţi. Atunci, unde sînt vastele comori ale faraonilor îngropaţi în Valea Regilor? Unii cercetători cred că un anume Herihor ar putea face lumină în cazul acestui mister. Herihor a fost un înalt oficial în timpul domniei lui Ramses XI. La moartea faraonului, Herihor i-a uzurpat tronul, împărţindu-şi regatul cu ginerele său, Piankh. Herihor s-a autointitulat responsabil cu procedurile de „reînmormîntare“ în Valea Regilor, avînd astfel posibilitatea să prăduiască majoritatea mormintelor regale. Mormîntul lui Herihor nu a fost identificat niciodată, dar specialiştii în domeniu sînt de părere că atunci cînd acest eveniment se va întîmpla, multe dintre comorile pierdute ale Egiptului (sau măcar indicii despre ceea ce s-a întîmplat cu ele) vor vedea lumina zilei.
Cele mai însemnate descoperiri de comori ascunse s-au făcut numai datorită întîmplării. De exemplu, cei care au cercetat coasta răsăriteană a Americii în căutarea comorii vestitului pirat Captain Kidd, nu au avut deloc succes, ca şi Mussolini, care a secat lacul Nemi, pentru a scoate la lumina zilei preţioasa corabie a lui Nero. După cum se ştie, nava a fost găsită, fără să cuprindă însă nimic însemnat din punct de vedere istoric-cultural, sau material, care să poată acoperi cel puţin enormele cheltuieli făcute.
Sfîrşit
Dr. E.A.B.

COMENTARII DE LA CITITORI