Concurs de insulte la adresa lui Erdogan al unei reviste britanice, drept reacţie la cazul Böhmermann

in Lecturi la lumina ceaiului

O revistă britanică organizează un concurs de insulte la adresa preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, în semn de protest faţă de urmărirea penală a comediantului german Jan Böhmermann, aprobată de Germania la solicitarea Turciei, după ce a citit un poem satiric la adresa liderului turc, potrivit unui anunţ al BBC, preluat de Mediafax.
Publicaţia săptămînală conservatoare ,,The Spectator” oferă un premiu în valoare de 1.000 de lire sterline (sumă donată de un abonat) persoanei care trimite cel mai insultător poem la adresa lui Erdogan, ca reacţie faţă de cazul lui Böhmermann, a cărui solicitare de anchetare penală lansată de Turcia a fost aprobată recent de Germania.
Böhmermann, un actor german de comedie premiat şi gazdă a talk-showului ,,Neo Magazin Royale”, difuzat de televiziunea ZDF, a creat tensiuni diplomatice între Turcia şi Germania, după ce, în cadrul emisiunii sale din 31 martie, l-a insultat pe preşedintele Erdogan, prin recitarea unui poem satiric la adresa acestuia. Actorul, cu steagul Turciei în spate şi cu o imagine a lui Erdogan, l-a acuzat pe liderul turc, printre altele, că îi face plăcere să ,,exercite represalii asupra minorităţilor, să bată kurzii şi creştinii, în timp ce urmăreşte pornografie infantilă”.
Ambasada Turciei de la Berlin a trimis în urmă cu aproape o lună o solicitare Ministerului german de Externe pentru a începe urmărirea penală a comediantului. Potrivit unei secţiuni din codul penal al Germaniei, este interzisă insultarea şefilor de stat străini, dar urmărirea penală a persoanelor acuzate de astfel de practici necesită autorizaţie din partea guvernului înainte de a fi demarate procedurile respective. Merkel a anunţat deja, odată cu acceptarea solicitării Turciei de a începe urmărirea penală a lui Böhmermann, că guvernul va înainta o propunere pentru a modifica legea respectivă. Cancelarul german a subliniat că ultimul cuvînt în acest caz va aparţine Curţii germane şi că procurorii germani vor decide dacă vor depune acuzaţii în cazul actorului de comedie.
În textul pentru anunţarea competiţiei, comentatorul englez Douglas Murray a scris: ,,Faptul că a fost aprobat un astfel de proces demonstrează că Germania devine din ce în ce mai mult o provincie a lui Erdogan. Sînt un britanic născut cu libertatea de exprimare. (…) În onoarea acestui fapt, mi-am petrecut weekendul scriind poezioare dure despre Erdogan, şi aş dori să invit toţi cititorii să mi se alăture în această mare competiţie de poezioare absurde, la adresa acestuia”.
În raportul organizaţiei Freedom House, prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180, în ceea ce priveşte gradul de libertate al presei în anul 2015, la nivel global. Procurorii turci au deschis peste 1.800 de dosare penale împotriva mai multor persoane acuzate că l-au insultat pe preşedintele turc, de la începutul mandatului său, din urmă cu 18 luni.
Aprobarea demarării anchetei penale în cazul lui Böhmermann vine pe fondul încheierii unui acord între Turcia şi UE privind reducerea numărului de imigranţi din Europa, prin reţinerea lor pe teritoriul turc, Germania fiind ţara cea mai afectată de criza migraţiei, unde s-au înregistrat peste un milion de solicitări de azil anul trecut.

COMENTARII DE LA CITITORI