Conferinţa COP21 de la Paris – cum va arăta Pămîntul peste 20 de ani (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

La Paris a început, luni, Summitul COP21, dedicat măsurilor împotriva schimbărilor climatice. Reprezentanţi a 195 de ţări, dintre care 150 sînt şefi de stat şi guvern, şi cei mai influenţi oameni de afaceri din lume participă la o întrunire crucială, unde se discută proiecte de energii verzi, care să împiedice degradarea climei dincolo de un prag considerat ireversibil. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că schimbările climatice sînt o ameninţare majoră pe care trebuie să o combatem acum, altfel impactul va deveni negestionabil, cu consecinţe ireversibile pentru umanitate şi mediul înconjurător. „Schimbările climatice sînt o ameninţare majoră, pe care trebuie să o combatem. Dacă nu acţionăm acum, impactul va deveni negestionabil, cu consecinţe ireversibile pentru umanitate şi mediul înconjurător. România s-a angajat, încă de anul trecut, să contribuie la reducerea nivelului emisiilor de carbon“, a scris preşedintele Iohannis într-o postare pe Facebook. Au luat cuvîntul secretarul geneal al ONU, Ban Ki Moon, Prinţul Charles al Marii Britanii, preşedintele Franţei, François Hollande. „Ca să rezolvăm criza climatică, bunele intenţii şi declaraţiile nu sînt de ajuns. Ne aflăm aproape de un punct de unde nu mai există loc de întoarcere. La Paris trebuie să dăm startul unei schimbări pe termen lung. Nu mai putem considera natura drept un bazin ienpuizabil de resurse“, a declarat François Hollande.

Ban Ki Moon, secretarul general al ONU, a avertizat şi el asupra importanţei momentului. „Nu ne-am aflat niciodată în faţa unui asemenea test. Un moment politic ca acesta s-ar putea să nu se mai repete. Dar nici o oportunitatea ca aceasta s-ar putea să nu mai găsim“, a declarat Ban Ki Moon cu referire la întîlnirea reprezentanţilor a 195 de ţări din întreaga lume, dintre care 150 sînt şefi de stat şi de guvern.

Barack Obama, preşedintele SUA, a luat cuvîntul la Summitul COP21. „Pe zi ce trece, înţelegem tot mai mult felul în care omenirea afectează clima pe Terra. 14 din cei mai călduroşi 15 ani măsuraţi pe Pămînt au fost din 2000 încoace. Nici o naţiune nu este imună la… consecinţele acestor lucruri. Astă-vară, am văzut efectele schimbării climatice în Alaska, unde Oceanul înghite deja aşezări omeneşti şi erodează ţărmul, unde gheţarii se topesc într-un ritm nemaiîntîlnit pînă acum. A fost ca o viziune a unui viitor posibil: viitorul copiilor noştri. Acel viitor nu este unul al economiilor puternice, nici unul în care statele mai slabe să-şi găsească locul. Acel viitor este unul în care avem puterea de a schimba lucruri. Aici şi acum. Dar numai dacă şi noi ne putem ridica la nivelul aşteptărilor“, a spus Obama.

(va urma)

Obiectiv.info

COMENTARII DE LA CITITORI