Confesiunile unui agent de contraterorism (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Cîinele turbat al Orientului Mijlociu (2)

Atacul a vizat un club de noapte popular, numit ,,La Belle Discotheque”, din districtul Schönburg, în Berlinul de Vest. E un loc de întîlnire bine cunoscut al soldaţilor americani din componenţa Brigadei Berlinului, care, în timpul orelor libere, vor să se bucure de vestita viaţă de noapte din Berlin. Agentul BKA îmi spune că erau cel puţin 500 de persoane înăuntru atunci cînd a explodat bomba.

Suflul exploziei a încovoiat zidurile şi a provocat căderea unei părţi din acoperiş. Haos, panică şi zeci de răniţi care au ieşit clătinîndu-se din club. O turcoaică şi prietenul ei, soldat american, au fost ucişi. Un alt soldat american se află într-o stare gravă.

– În acest moment, ni se spune că sînt în total 200 de răniţi, mă informează agentul BKA.

Două sute? Mă întreb cîţi dintre ei sînt soldaţi americani. Mintea mea se întoarce la bombardamentul cazărmilor din Beirut. Două sute patruzeci şi unu de soldaţi morţi. Ar putea fi la fel de rău şi acum?

– Americanii răniţi sînt transportaţi la spitale militare din Landstuhl şi Wiesbaden.

În timp ce agentul vorbeşte, eu îmi iau notiţe în agenda mea de buzunar, cu spirală. Germanul îmi spune că ei deja bănuiesc că libienii se află în spatele atacului. Agenţii lor au remarcat o intensificare a activităţii libiene din Berlinul de Vest în săptămîna anterioară, incluzînd aici observarea cîtorva libieni care păreau a fi diplomaţi, suspectaţi de a fi fost implicaţi în operaţiuni teroriste în trecut. Cu puţin timp înainte de explozie, un agent libian a părăsit RDG, la bordul unui avion de pasageri către Tripoli.

Acesta era acul pe care îl căutasem în carul cu fîn.

Luăm toate materialele, iar eu mă îndrept cu maşina către Langley, pentru a ne sincroniza activitatea cu cei de la Agenţie. Pînă ajungem acolo, lucrurile au evoluat. Mai întîi, observ că am primit noaptea trecută un avertisment legat de un atac ce urma să se producă. Ambasada Libiană din Berlinul de Est a trimis un mesaj către Tripoli, anunţînd că o operaţiune era în desfăşurare împotriva soldaţilor americani din Berlin. Acea informaţie a fost direcţionată imediat către brigada americană, iar cei de acolo erau pe punctul de a-i anunţa pe soldaţi atunci cînd bomba a explodat. Am fost cu 15 minute în urma atacului.

Cele 15 minute ne-au costat cel puţin două vieţi omeneşti. Trebuie să ne descurcăm mai bine data viitoare.

Pînă după-amiază tîrziu, imaginea s-a limpezit. Două sute douăzeci şi nouă de persoane au suferit răni în urma exploziei şi a prăbuşirii clădirii clubului. Bomba fusese plasată în apropierea cabinei DJ-ului. Era un dispozitiv simplu, compus doar dintr-o cantitate redusă de explozibil plastic şi un ceas pentru detonare. Printre victime s-au numărat peste 50 de soldaţi americani. Mulţi dintre ei aveau timpanul spart şi răni cauzate de şrapnele. Sergentul Ken Ford, un subofiţer de 21 de ani, a fost ucis în explozie. Prietena lui, Nermin Hannay, de 29 de ani, a fost cea de-a doua victimă. Un alt soldat american, sergentul-major James Goins, din Carolina de Nord, se află într-o stare critică. Doctorii nu sînt siguri că va supravieţui.

Întors în Foggy Bottom, îi raportez lui Gleason ce am aflat. El spune că a existat un trafic comunicaţional intens între Ambasada libiană din Berlinul de Est şi Tripoli. Într-un mesaj emis la scurtă vreme după atac, era lăudat succesul operaţiunii. Tripoli a răspuns printr-un comunicat, în care se menţiona un soi de „bine lucrat“.

Încă nu sîntem siguri cine s-a aflat în spatele zborului 840. Cazul de faţă, pe de altă parte, pare clar. Libienii sînt de vină.

– Bine, Fred, ştim destul de multe cu privire la ce s-a întîmplat, pentru a da de veste în afară. Trimite modul de operare agenţilor noştri din teren, pentru a contribui la revizuirea măsurilor de securitate necesare, cînd nu se află la post.

– Imediat.

Mă aşez la maşina de scris IBM şi încep să scriu stîngaci mesajul. Poate putem preveni un astfel de dezastru pe viitor.

(va urma)

FRED BURTON

COMENTARII DE LA CITITORI