Consecvent în corupţie: Fenechiu a continuat să ia şpagă şi după prima condamnare în „Transformatorul“ (1)

in Război corupției

Relu Fenechiu este acuzat că a cerut şi a primit şpagă cînd ocupa fotoliu de ministru în Guvernul României. În acelaşi timp, el se ducea şi la procesul său de la Curtea Supremă, unde susţinea că eforturile sale de la Transporturi sînt pentru „stîrpirea flagelului” numit corupţie. „Cînd am ajuns ministru, am făcut tot ce mi-a stat în putinţă pentru eliminarea corupţiei”, declara Relu Fenechiu (51 de ani), pe 30 ianuarie 2014. În acea zi el a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul”. Doi ani mai tîrziu, în iunie 2016, procurorii DNA l-au contrazis pe Fenechiu, şi spun că politicianul ar fi luat şpagă atunci cînd conducea Ministerul Transporturilor şi era deputat în Parlamentul României. Apogeul
puterii politice a lui Fenechiu a început în decembrie 2012, după ce a fost ales pentru al treilea mandat de deputat în Parlamentul României. Pe 21 decembrie 2012, el a fost numit ministru la Transporturi. A fost un mandat în care s-a negociat privatizarea CFR Marfă, deblocarea Programului Operaţional Sectorial de Transport (POST), demararea unor proiecte în parteneriat public-privat, cum a fi autostrada Iaşi-Tîrgu Mureş, precum şi lucrări în Portul Constanţa. Fenechiu şi-a încheiat mandatul ministerial pe 13 iulie 2013. Motivul: Curtea Supremă l-a găsit vinovat, în faza de fond a procesului, de complicitate la abuz în serviciu în dosarul „Transformatorul”.

Comisionul de 15%
Potrivit DNA, care îl acuză de trafic de influenţă şi de spălare de bani, în perioada decembrie 2012 – august 2013, Fenechiu ar fi primit şpagă suma de 620.000 de euro. Banii primiţi de fostul ministru reprezentau un comision de 15% din valoarea a două contracte publice cîştigate de Siveco România, promovate de Ministerul Justiţiei şi Antibiotice SA Iaşi. În schimbul banilor, Fenechiu ar fi făcut intervenţii pe lîngă funcţionarii publici din cele două instituţii. Detalii apar în motivarea Tribunalului Prahova care a emis, pe 24 iunie 2016, un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Fenechiu. În acelaşi caz a mai fost arestat fostul director IT din Ministerul Justiţiei, Ion Krech, acuzat de luare de mită. Curtea de Apel Ploieşti va judeca contestaţiile lui Fenechiu şi Krech.

Care sînt probele DNA
Declaraţii de martori, denunţuri, contracte comerciale, acte bancare şi mărturia unui martor cu identitate protejată sînt principalele probe ale procurorilor anticorupţie în acest caz. Potrivit DNA, Fenechiu i-ar fi cerut şpagă Irinei Socol, fondatoarea Siveco, în schimbul intervenţiilor, iar afacerista ar fi fost de acord cu plata. Era vorba de contractele de achiziţie încheiate în cadrul proiectelor desfăşurate de Ministerul de Justiţie – „Platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România”, în valoare de 13.990.059 de lei, fără TVA şi de Antibiotice SA Iaşi – „Achiziţie şi implementare sistem informatic integrat (SII) şi servicii de consultanţă aferente”, în valoare de 8.130.721 de lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 1.800.000 euro. Procurorii spun că influenţa lui Fenechiu asupra funcţionarilor de la Antibiotice s-a făcut simţită imediat. Societatea a acordat către Siveco un avans în cuantum de 30%, 600.000 de euro, din valoarea totală a contractului, avans care a fost stipulat şi în clauzele contractuale.

Declaraţia martorului cu identitate protejată (1)
Unul din martorii-cheie, care a primit identitatea protejată „Constantin Purcaru”, a explicat la DNA că banii au ajuns la Fenechiu prin două căi: prin intermediul a două firme controlate de apropiaţii ministrului, aproximativ 324.000 de euro, iar restul în numerar. Un alt martor a povestit că Fenechiu ar fi primit banii în plicuri de la unul dintre şefii de la Siveco. Cele două firme implicate sînt Tehnorom SRL Iaşi – controlată de fratele politicianului, Lucian Fenechiu, şi Profile Business Consulting Iaşi – controlată de Alina Hăilă – fosta asistentă a lui Relu Fenechiu. Societatea Tehnorom a fost folosită de Relu şi Lucian Fenechiu şi în afacerea „Tranformatorul”. Cele două firme au încheiat contracte de prestări servicii cu Siveco România, dar în realitate serviciile au fost efectuate de cei de la Siveco.

(va urma)
„Adevărul“

COMENTARII DE LA CITITORI