Consecvent în corupţie: Fenechiu a continuat să ia şpagă şi după prima condamnare în „Transformatorul“ (2)

in Război corupției

Declaraţia martorului cu identitate protejată (2)
Mai mulţi directori din cadrul Siveco au confirmat aceste detalii la DNA. Pentru început, Siveco a virat în conturile Tehnorom SRL Iaşi suma de 970.663 de lei, în baza a şase ordine de plată, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013 (20 noiemebrie 2012, 20 decembrie 2012, 18 ianuarie 2013, 19 februarie 2013 şi 18 martie 2013). Ulterior, Siveco a virat în conturile Profile Business Consulting suma de 488.874 de lei, în baza a cinci ordine de plată. Prima plată s-a făcut pe 20 mai 2013, iar ultima pe 28 august 2013 (20 mai 2013, 20 iunie 2013, 24 iulie 2013, 12 august 2013 şi 28 august 2013). Astfel, Fenechiu ar fi primit şpagă şi după condamnarea, din iulie 2013, din dosarul „Transformatorul”. În faţa judecătorilor, Relu Fenechiu a negat acuzaţiile, şi a spus că el nu a făcut nici o intervenţie pentru efectuarea vreunei plăţi, nu a interacţionat cu angajaţii Siveco şi nu ar fi exercitat acte de ameninţare asupra vreunei persoane. El a cerut, fără succes, să nu i se mai emită un mandat de arestare, deoarece este deja în penitenciar, unde execută condamnarea de 5 ani.
Şpagă la Ministerul Justiţiei
În cazul fostului director de IT din Ministerul Justiţiei, Ion Krech, procurorii spun că acesta ar fi primit şpagă 239.000 de euro de la Siveco. Tranzacţia s-ar fi făcut prin intermediul unui off-shore cipriot. Miza era cîştigarea unul contract privind platforma de e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justiţiei şi sistemul judiciar din România precum şi în derularea acestuia, în valoare de 13.990.059 de lei (fără TVA). Afaceristul care a intermediat relaţia Siveco – Ministerul Justiţiei a povestit totul la DNA. Denunţătorul este unul dintre colaboratorii firmei Siveco. „Înainte cu 2-3 luni de apariţia anunţului în SEAP (3 noiembrie 2012), ţin minte că era vară sau sfîrşitul verii, pentru că m-am întîlnit cu Ionuţ Krech la o terasă, acesta mi-a spus că va fi organizată licitaţia şi el urma să fie membru în comisia de selecţie a ofertelor şi atunci mi-a spus că aş putea participa şi eu. În acel moment am aflat pentru prima dată despre această licitaţie şi am acceptat propunerea acestuia, urmînd să discutăm detalii legate de sprijinul acestuia dacă luam decizia să particip la licitaţie”, a povestit denunţătorul. Afaceristul s-a dus la Irina Socol, căreia i-ar fi spus să participe la licitaţie.
Întîlniri de taină
Denunţătorul a povestit că într-o întîlnire, Krech i-a adus pe un stick chiar şi caietul de sarcini al licitaţiei ce urma să fie publicat de Ministerul de Justiţie. Directorul ar fi făcut toate demersurile pentru a facilita ca Siveco să cîştige acest contract. Astfel, el ar fi susţinut şi fundamentat note interne, a semnat fişe de acceptanţă, acte adiţionale şi a ajutat la deblocarea plăţilor, atunci cînd au intervenit astfel de probleme. Krech a negat acuzaţiile DNA. Probele procurorilor DNA i-au convins pe judecători că cei doi reprezintă un pericol social, şi au emis mandate de arestare. „Infracţiunile pentru care sînt cercetaţi inculpaţii sînt fapte extrem de grave, cu o valoare a obiectului infracţiuniilor reţinute în sarcina lor deosebit de importantă (239.000 euro şi 620.000 euro) şi necesită o reacţie fermă din partea autorităţilor, lipsa unei astfel de reacţii conducînd inevitabil la o rezonanţă socială negativă în legătură cu modalitatea înfăptuirii justiţiei în ţara noastră”, au motivat magistraţii.

Sfîrşit
„Adevărul“

COMENTARII DE LA CITITORI