Constituția minciunii

in Poanta Săptămânii

Au trecut alegerile europarlamentare, euforia celor care au ,,cîștigat” s-a cam dus, procentajul celor care au pierdut continuă să scadă, iar Dragnea este tot la închisoare. Mircea Geoană a ajuns secretar adjunct al NATO, Laura Codruța Kövesi va ajunge procuror-șef european, dat fiind faptul că Macron s-a înțeles cu Iohannis să retragă din cursă propriul candidat, pentru a lăsa cale liberă lui Kövesi. USR și-a desemnat candidatul la președinție, în persoana lui Barna, iar Cioloș îl va seconda la Palatul Victoriei, precum un premier devotat francezilor, pentru că românilor nu are cum.

PSD-ul se duce în jos, așa cum îi stă bine unui partid care intră în istorie decis să moară pe mîna lui, prin desemnarea unui candidat propriu pentru Cotroceni, care se pare că nu este nici Pleșoianu și nici Mircea Diaconu, singurii care aveau cît de cît șanse să intre în turul doi. ALDE dorește să meargă cu Tăriceanu, ProRomânia dorește să fie la fel de singură în cursă ca și pînă acum, asta doar de amorul artei. Dar cu un Ponta în cursă și cu doamnă de mucava la PSD, recte Dăncilă, sînt șanse mari ca ProRomânia să intre în turul doi, în luptă cu Iohannis pentru că, orice ar fi, sibianul are asigurat un nou mandat, mai avînd încă multe lucruri bune de făcut pentru cei care ni l-au pus în geam.

Bun, așa cum am spus, românii o doresc pe Firea în cursa pentru Cotroceni, așa cum arată sondajele de opinie, ea avînd un procent destul de ridicat de încredere. Probabil că sondajele celor care ne mint și își bat joc de români, fie că e vorba de Pieleanu, fie că e vorba de alții, sînt făcute în afara Bucureștiului, și poate doar în zona rurală. Pentru că orice om care gîndește cît de cît cu propriul creier știe că Firea nu a făcut în București mai nimic. Nimic în afară de niște fîntîni, alte rînduri de borduri și multe spectacole. Pe scurt, cam mult circ pentru că la altceva nu se pricepe. Dacă o să fie președinte, sigur va permite Pelicanilor să zboare peste toată Europa și vom avea mult, foarte mult circ. Românii și-l doresc și pe Iohannis, și asta chiar este de neînțeles. El nu a făcut nimic cît a fost președinte, nimic altceva decît a fi Gică contra în tot și de a fi Gigi duruʼ cu Guvernul și cu toți românii care nu erau #rezistenți la tîmpeniile lui. În fiecare zi calcă Constituția în picioare, interpretează legea în funcție de interesele sale și își asmute cînii pe cei care se opun aberațiilor lui. Ei bine, românii tot pe ăsta îl vor!

Avem, așadar, trei candidați la președinție, de fapt mai mulți, dar trei dintre ei, persoane care nu au dovedit nimic, absolut nimic, conduc detașat în preferințele electoratului. Mă rog, aș mai spune că sînt scoși în față de către cei care fac și tot refac sondajele de opinie, de fapt mesaje subliminale de manipulare a populației, ca să voteze ce vor ei, dar și de către S.T.S., a cărui menire este să aducă rezultatul alegerilor în zona sondajelor, pentru ca minciuna să fie credibilă și prostul să înțeleagă că, de fapt, votul lui chiar contează. Lucru total fals, dar asta e altă poveste. Chiar, că tot vorbim despre alegeri, de vot și de democrație, vedeți voi în Parlament sau aiurea vreo inițiativă legislativă prin care S.T.S. să piardă rolul decident în procesul de votare? Eu nu am văzut nimic, cel puțin deocamdată.

A scrie despre politica românească este un non sens, este pierdere de timp. Țara asta se transformă într-o Ucraina mai soft, într-o Arabia Saudită săracă, țări în care a spune adevărul este ori periculos, ori ignorat, iar a minți și a înșela prostimea este ceva firesc, ceva normal. Așa cum am spus, noi ne-am întors în timp mulți, foarte mulți ani, dincolo de 1821. Am revenit la perioada fanariotă, perioada în care cei care veneau și cumpărau firmanul de domnie aveau obligații majore atît față de Înalta Poartă, cît și față de îmbogățirea lor. Românii nu contează, ei fiind obișnuiți, de fapt, cu postura de slugă, postură pe care o avem și acum, în aceste vremuri. Asta este, poate, menirea noastră, a românilor pe acest pămînt, așa că nu văd de ce să ne opunem. Sîngele apă nu se face, corect? Slugi! Cam asta sîntem. Începînd de la Iohannis, un  argat-șef pus să ghidoneze alți argați care să țină bine înlănțuite cîteva milioane de iobagi, în majoritate români, în majoritate ortodocși. Și iobagilor le cam place, atît timp cît se pot manifesta vulgar pe Facebook și să rîdă de alții, nevăzînd cît de proști sînt, de fapt, ei înșiși.

Să revenim, așadar, la vîrfurile de lance ale românilor din afară. Să vedem de ce Geoană a ieșit cîștigător la NATO și de ce Kövesi a ieșit cîștigătoare sau va ieși (nu se știe!), la Parchetul European. Logica simplă îmi spune că organizația NATO se pregătește de ceva mare și dorește să scoată castanele din foc cu mînă românească. La nivel european sînt niște polițe de plătit, iar Kövesi pare că se potrivește mănușă pentru asta. Cine crede că românii ăia au fost puși acolo din mare dragoste a străinilor pentru noi, se înșală amarnic. Rolul lor este de a rezolva niște probleme delicate care există între țările care contează în lumea asta și cam atît. Legat de Geoană, eu prevăd că o să mai crească puțin și după aceea o să devină un adevărat Javier Solana al finalului de Secol XX. Nu sînt deloc impresionat de statutul la care a ajuns, dar aștept cu nerăbdare să văd ce hîrtii va semna, ce declarații își va asuma și ce cărbuni încinși are să scoată el din foc, cu mînuțele lui românești. Acest lucru este valabil și pentru Laura, doar că acolo lucrurile vor fi și mai delicate. Poziția pe care o va avea îi va oferi multă putere dar și șanse mari de a-și rupe gîtul. Analiza mea pe acest subiect rămîne neschimbată. Românii au sarcina de a stinge niște incendii pe care alții nu au curajul și nici nebunia sau nesăbuința să o facă. Timpul ne va răspunde și am convingerea că nu vom aștepta prea mult.

Tano

Păreri și opinii