Copiii României, operaţi din mila publicului (3)

in Război corupției

Ne pleacă medicii, iar pe cei străini nu îi primim
Pentru a-şi putea practica meseria în România, un medic străin trebuie să îşi echivaleze diplomele din străinătate şi să obţină dreptul de liberă practică, lucru care poate dura pînă la un an, deşi este vorba despre specialişti cu renume internaţional.
Dr. Sune Johansson, un medic suedez care a iniţiat un program de chirurgie cardiovasculară pentru copii la Sarajevo şi care a fost un real succes, a venit în România pentru a opera copiii cu malformaţii cardiace grave. În condiţiile în care titlurile universitare şi experienţa internaţională de peste 25 de ani în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice îl recomandă pentru a-şi practica meseria oriunde în Uniunea Europeană, autorităţile române îl ţin pe tuşă. De peste 6 luni, medicul încearcă să îşi ia dreptul de liberă practică în România, lovindu-se de birocraţie.
„Nu înţeleg ce mi se întîmplă. Mi s-a spus că nu pot să efectuez operaţii chirurgicale în România cu titlurile pe care le am din Suedia. E ridicol, şi asta mă înfurie aşa de tare, căci România e membră a Uniunii Europene. Prin urmare, trebuie să respecte nişte reguli europene de recunoaştere a certificărilor. Impresia mea este că cei de care depind eu acum încearcă să protejeze această ţară într-un mod incorect, împotriva intereselor pacienţilor. Nu e corect, căci sînt oameni care vor să vă ajute, dar cum pot să o facă dacă nu-i lăsaţi?”, spune dr. Johansson.
CNAS decontează între 1.500 şi 2.000 de euro pentru o operaţie pe cord deschis realizată în spitalele de la noi, deşi costul real al unei operaţii este între 6.000 şi 7.000 de euro. În cazul pacienţilor trimişi în străinătate, statul e nevoit să deconteze între 45.000 şi 50.000 de euro pentru o singură intervenţie. „În Franţa, lucrînd într-un spital privat, în 14 ani am operat zeci de români pe formularele E11 şi E12. Întors în România, nu am mai putut să operez la privat”, spune prof.dr. Victor S. Costache, preşedintele Comisiei de chirurgie cardiovasculară a Ministerului Sănătăţii. Deşi afecţiunile cardiovasculare ocupă primul loc la mortalitate în România, finanţarea în acest domeniu este pe locul 11 în topul programelor gestionate de stat.

Loteria operaţiilor
„În fiecare an, în România, sute de copii care suferă de boli de inimă mor în absenţa centrelor de intervenţie şi a specialiştilor. Deşi beneficiază de formularul E12, multe familii nu au bani să îşi asigure finanţarea pînă ajung în străinătate”, atrag atenţia medicii Spitalului Polisano din Sibiu.

Sfîrşit
Georgiana Ioniţă

COMENTARII DE LA CITITORI