Corupţia generală, adevărata moştenire a lui Adrian Năstase

in Război corupției

Ca şi în cazul de zilele trecute de la Herculane, în aproape mai toate dosarele de corupţie din ultimii ani se regăsesc oameni politici şi de afaceri care îşi au originile politice în PDSR/PSD şi care de-a lungul timpului au interacţionat cu guvernul Adrian Năstase sau chiar au făcut parte din el.
Ancheta de zilele trecute a scos la iveală un furt despre care am scris mai multe încă din 2003. Ca în orice afacere din perioada 2000-2004, nomenclatura PSD-istă nu s-a ferit de nimeni şi şi-a adjudecat o staţiune-simbol de mii de ani, cu un potenţial turistic imens. După ce au privatizat-o, „pe un leu” în favoarea unei firme din care făceau parte aproape toţi liderii PSD, au avut grijă să îşi asigure un profit de cîteva zeci de milioane de euro, fără absolut nici o investiţie, din banii Casei de Pensii (evident tot de la bugetul de stat), ca apoi să încerce să mai scoată un ban pe hotelurile şi bazele de tratament devenite ruine exclusiv din vina lor. Personajul-cheie al afacerii a fost Iosif Armaş, deputat PSD la acea vreme, un politician controversat, ale cărui afaceri s-au terminat aproape toate cu faliment şi ţepe date bugetului de stat sau partenerilor. Pentru a-şi asigura „succesul” în afaceri la firma Argirom, Armaş a cooptat ca parteneri greii partidului de la acea vreme sau rude ale acestora, precum vicepreşedintele Senatului, Doru Tărăcilă, soţia preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, fiul şefului Poliţiei Române, Florin Sandu, soţia şefului Serviciului Secret al Ministerului Justiţiei, Marian Ureche (toţi deţineau aceste funcţii la nivelul anului 2003). Aceştia erau administratori sau acţionari importanţi în cadrul firmei, ceea ce demonstra că privatizarea Băilor Herculane a fost o veritabilă afacere în sînul marii familii pesediste. De tot procesul de privatizare s-a ocupat ministrul Turismului de atunci, Dan Matei Agathon, lider PSD şi bun prieten cu Adrian Năstase, care se lăuda public cu viitoarea staţiune, un eşec total ca şi proiectul Dracula Parc, de la Snagov, poveste care sperăm să ajungă cîndva tot pe masa procurorilor. Privind acum, după aproape 15 ani, la ruinele din Herculane şi la averile din ce în ce mai mari ale celor implicaţi, ne dăm seama că aceştia, într-o lume normală, ar fi trebuit să fie cercetaţi demult sau să dispară din spaţiul public. Numai că tupeul acestor oameni şi încrengătura de afaceri din politică au condus la situaţia în care au devenit fie preşedinţi la Curtea de Conturi, fie parlamentari, fie analişti TV, cum este cazul lui Agathon, care ne dă lecţii de economie invitat zilnic pe la televiziuni de jurnalişti care i-au ridicat osanale în guvernarea PSD-istă de tristă amintire de la începutul anilor 2000.
Cazul Herculane reprezintă doar o mică parte din golăniile pe care guvernul Năstase le-a făcut în cei patru ani de mandat. Nu se mai găseşte contractul cu Bechtel, contractul de privatizare al Petrom este încă secret de stat, devalizarea CFR, şi alte sute de privatizări frauduloase sînt trecute cu vederea deocamdată de justiţie. În acel guvern se poate regăsi mare parte din putregaiul corupţiei care încă macină România.

Petrică Răchită

COMENTARII DE LA CITITORI