Costul lucrărilor la Catedrala Mîntuirii Neamului, aproape 80 de milioane de euro în stadiul roşu-gri

in Lecturi la lumina ceaiului

Costul lucrărilor la Catedrala Mîntuirii Neamului pînă la stadiul roşu-gri, adică pentru finalizarea construcţiei, fără tencuială, dar cu geamuri şi uşi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, anunţă Patriarhia Română. „Iniţial, costurile lucrărilor la roşu-gri, adică construcţia netencuită, dar cu geamuri şi uşi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. După ce au fost reevaluate calculele, odată cu finalizarea lucrărilor din subteran, costurile au scăzut cu 20 de milioane de euro. Astfel că estimăm ca, în final, suma să fie de 80 de milioane de euro“, a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române.

Pentru lucrările de infrastructură şi pregătirea şantierului au fost cheltuite aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumătate de la autorităţile statului şi jumătate de la cetăţeni din ţară şi din străinătate, a mai spus Stoica. Referitor la graficul de execuţie a lucrărilor, Patriarhia a precizat că, în aprilie 2013, a fost finalizată construirea infrastructurii Catedralei Mîntuirii Neamului, iar din toamna aceluiaşi an au început lucrările la suprastructura acesteia. Edificarea viitoarei Catedrale patriarhale se estimează a fi terminată în anul 2016.

Potrivit Patriarhiei, în cei 3 ani de la începerea lucrărilor de construire a Catedralei Mîntuirii Neamului, sumele plătite către bugetul de stat, reprezentînd impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor de pe şantierul catedralei, TVA, acciză şi alte taxe, au fost în valoare de peste 40 de milioane de lei, respectiv 9 milioane de euro. „Totodată, subliniem faptul că în paralel cu construirea Catedralei şi a altor biserici, în pofida crizei economico-financiare din ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română continuă opera social-filantropică, medicală şi educaţională desfăşurată în beneficiul comunităţilor de români din ţară şi din străinătate, care nu s-a diminuat, ci s-a amplificat. În acest sens, reamintim că pentru susţinerea acestor activităţi în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 de lei, cu 10% mai mult decît în anul anterior pentru ajutorarea a aproape 1 milion de români în peste 780 de instituţii socio-medicale şi educaţionale proprii, respectiv cantine sociale, brutării, cabinete medicale, farmacii, centre educaţionale pentru copii, centre de zi pentru vîrstnici, grădiniţe sociale şi after-school, centre pentru persoane fără adăpost, victime ale violenţei domestice şi ale traficului de persoane etc.“, a mai precizat sursa citată.

Viitoarea Catedrală patriarhală se construieşte din donaţii şi cu sprijin financiar de la bugetul de Stat şi bugetele locale. Prin Legea construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mîntuirii Neamului nr. 376 din 2007, se recunoaşte caracterul naţional al proiectului Patriarhiei Române, considerat ca fiind necesar pentru cult şi reprezentativ pentru credinţa majorităţii Poporului Român, care, la ultimul recensămînt al populaţiei, din anul 2011, şi-a declarat apartenenţa la Biserica Ortodoxă Română în proporţie de 86%, arată Patriarhia. Această lege prevede că fondurile destinate construirii ansamblului arhitectural Catedrala Mîntuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile Administraţiei Publice Locale.

ELVIRA GHEORGHIŢĂ

COMENTARII DE LA CITITORI