Coxartroza

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Coxartroza este o afecţiune cronică ce se manifestă prin degenerarea articulaţiei şoldului şi este des întîlnită; afectează milioane de oameni din întreaga lume. Artroza şoldului apare atunci cînd cartilajul se uzează şi se distruge progresiv. Este frecvent întîlnită la persoanele de peste 50 de ani, în special la femei; rareori apare la tineri sub formă de coxartroză secundară a altor boli.
Cauze şi factori de risc
Înaintarea în vîrstă este factorul principal de risc, deoarece creşte predispoziţia la deteriorarea articulaţiilor. Alţi factori de risc sînt: obezitatea, istoricul de diabet zaharat şi boli hormonale, traumatismele sau fracturile la nivelul şoldului şi malformaţiile congenitale sau inegalitatea membrelor.
Care sînt simptomele?
Coxartroza are un debut lent progresiv. Iniţial se instalează o durere dimineaţa la efectuarea primelor mişcări, apoi devenind din ce în ce mai accentuată cu avansarea artrozei. Este urmată de redoare articulară, cracmente osoase, sensibilitate la frig şi la umezeală şi instabilitate în ortostatism. Pe măsură ce boala evoluează apar dureri la efort fizic şi apoi la mers.
Cum se pune diagnosticul de coxartroză?
Diagnosticul se pune în urma anamnezei şi a unui examen clinic local prin care se vor examina mersul, amplitudinea mişcărilor, egalitatea sau inegalitatea membrelor, intensitatea şi localizarea durerii, acesta fiind însoţit de un examen radiologic prin care se poate observa prezenţa de osteofitoză, îngustarea spaţiului articular şi a depozitelor de calciu în interiorul articulaţiei. Uneori este necesară o investigaţie suplimentară, precum rezonanţa magnetică.
Tratamentul conservator
– Kinetoterapia şi fizioterapia trebuie adaptate la stadiul bolii şi de obicei sînt utile în stadiile incipiente; ajuta la reducerea durerii, menţinerea forţei şi rezistenţei musculare şi la creşterea mobilităţii articulare.
– Tratamentul cu infiltraţii locale sub control radiologic oferă o ameliorare bună a durerii şi întîrzie evoluţia artrozei.
– Tratamentul farmacologic cu antiinflamatoare şi antialgice este recomandat pentru a reduce durerea.
Tratamentul chirurgical
– Tratamentul chirurgical prin artroplastie totală de şold prin care se înlocuieşte articulaţia cu una metalică şi are rezultate foarte bune. Postoperator pacientul are nevoie de aproape şase săptămîni pentru recuperarea completă după operaţie; el va putea merge încă din a doua zi postoperator cu ajutorul unui cadru.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI