Crampele musculare

in Sfatul medicului

Dr. Tarek Nazer este medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia şi vicepreşedinte al Asociaţiei de Sănătate la nivel european.

Oricine se confruntă, cel puţin o dată în viaţă, cu crampe musculare. Deşi nu reprezintă un motiv de îngrijorare, este bine să ştiţi ce le favorizează apariţia. Crampele sau spasmele musculare sînt contracţii bruşte, involuntare ale unui muşchi sau grup de muşchi, şi apar insoţite de durere insuportabilă şi imposibilitatea de a folosi muşchiul respectiv. Atît muşchii netezi, cît şi muşchii scheletici pot fi afectaţi de aceste tipuri de crampe.
Care sînt cauzele crampelor musculare?
Suprasolicitarea unui muşchi, deshidratarea, statul
într-o poziţie incomodă pentru o perioadă prelungită de timp, oboseala, compresia nervoasă sau circulaţia sangvină inadecvată sînt posibile cauze ale crampelor musculare. Exerciţiile fizice intense şi forma fizică necorespunzătoare pot fi un alt factor declanşator al crampelor musculare. Lipsa de minerale şi o dietă săracă în potasiu, calciu sau magneziu pot contribui la apariţia crampelor la nivelul picioarelor. Alcoolismul, perioadele menstruale, anumite afecţiuni endocrine şi sarcina pot, de asemenea, să determine apariţia crampelor musculare.
Care sînt simptomele crampelor musculare?
Cel mai întîlnit simptom este durerea bruscă şi intensă, urmată de contractura musculară, care poate dura de la cîteva secunde pînă la cîteva ore şi în cazuri foarte grave poate dura şi zile întregi. Alte simptome precum roşeaţa pielii, slăbiciunea musculară, senzaţia de arsură, de ace sau de înţepături, dificultăţi la mers pot însoţi, de asemenea, crampele musculare.
Cum se pune diagnosticul?
Diagnosticul crampelor musculare urmăreşte, în primul rînd, principalele cauze ce pot determina aceste manifestări. Uneori sînt necesare şi teste de sînge pentru a indica valoarea hemoglobinei, care poate să arate o eventuală anemie şi nivelul electroliţilor, mai ales al sodiului, potasiului, calciului şi magneziului. De asemenea, este necesară şi stabilirea nivelului de glucoză şi creatinită pentru a verifica funcţia renală. Se poate lua în calcul şi efectuarea testelor funcţiei tiroidiene.
Care este tratamentul?
De obicei, crampele dispar după cîteva minute şi nu necesită tratament medicamentos.
Pentru tratamentul acestor crampe se recomandă:
Să se oprească activitatea care a generat apariţia lor, întinderea muşchiului afectat, masajul muşchiului care poate atenua din durerea crampei, hidratarea corespunzătoare şi o dietă bogată în potasiu, magneziu, calciu şi sodiu. În cazul în care inflamaţia muşchiului persistă, se pot administra medicamente antiinflamatoare. Se recomandă încălzirea corespunzătoare a muşchilor înainte de activităţile sportive. Dacă aceste crampe apar frecvent şi nu se îmbunătăţesc prin auto-îngrijire, trebuie să vă prezentaţi la medic pentru a afla cauza care le determină.

www.artroscopiedegenunchi.ro

COMENTARII DE LA CITITORI