Cronica microbistului

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Băbeasca

 

Nu este vorba despre jocul nuntaşilor din Moldova, „Băbeasca“, nici de vinul roşu şi dulceag pe care dacă-l bei crezi că ai primit în tine o picătură din licoarea zeilor, ci, de fapt, titlul se referă la jocul inventat echipei sale de Mirel Rădoi, care seamănă mai mult cu statul pe loc decît cu tropăiala. Aşa se face că sub Dealul Feleacului, pe o vreme cu miros de îngheţ, CFR-ul doctorului Mureşan s-a jucat de-a şoarecele şi pisicuţa cu echipa de mieluţi a baciului Becali. Şi de data asta, Steaua nu şi-a găsit cadenţa, alergînd alandala, pasînd mai mereu la adversar şi nereuşind să le taie avîntul clujenilor. Este din ce în cea mai clar că echipa antrenată de Mirel Rădoi nu izbuteşte să iasă din ceaţa ce o înconjoară, iar ardelenii de ocazie dovedesc tocmai contrariul. Aceştia au reuşit încă din primul mitan să înscrie, gol care i-a băgat şi mai mult în cofă pe bucureşteni! Mai apoi, prin minutul 80, ceferiştii au marcat şi a doua oară, prin Păun. Iată că după prezenţa penibilă din Cupă, cînd a învins echipa din Baia Mare doar mulţumită loviturilor de departajare, campioana dovedeşte că joacă… băbeşte! În plus, spre sfîrşitul partidei, steliştii s-au pus pe comis faulturi, dovedindu-şi neputinţa. Inimă de mamă iubitoare, arbitrul Găman a încercat să-i mai ajute, prelungind repriza secundă cu 5 minute, că poate doar-doar s-o întîmpla vreo minune! Dar aceasta nu s-a ivit! Nu ne miră că trîmbiţaşii, care au comentat jocul la televiziunea Digi Sport 1, călăuziţi fiind ei de stelistul Ilie Dumitrescu, au tot bătut monedă pe faptul că golurile clujenilor ar fi fost incorecte (primul, din ofsaid, al doilea, precedat de un henţ al lui Păun!). Din păcate, e mai probabil ca puternicele lumini din studio să le fi cam luat văzul împricinaţilor, ei neobservînd cît de bine au jucat băieţii lui Dican şi cît de prost

s-au descurcat în teren adversarii lor. Steaua ar trebui să-şi găsească un antrenor care, printre altele, să formeze o echipă stabilă, şi nu cum se întîmplă acum, cînd doar vreo 3-4 jucători sînt senatori de drept! În etapa respectivă, au mai fost cîteva jocuri interesante. De pildă, cel de la Turnu Severin, unde echipa lui Edi Iordănescu s-a luptat serios pentru a-i învinge pe sătenii de la Voluntari (2-1). Cu această ocazie, remarcăm faptul că băieţii din coasta Bucureştiului au luat-o în serios şi încep să le pună piedici adversarilor. Tot un joc agreabil l-a furnizat echipa de sub Dealul Copoului care, întîlnind pe reprezentanţii găzarilor din Prahova, a reuşit să cîştige, după multă alergătură, cu scorul de 2-1. Petrolul, condusă acum de Mihai Stoichiţă, începe parcă să se trezească din somn. Dar trebuie să avem răbdare şi să nu sărim cu toroipanul pe distinsul tehnician, cum o fac cei de la „ziarul de specialitate”, care, nici una, nici două, au scris cu litere de-o şchiopă: „«Alfa Lippi», chix la debut”. Păi, uşurel, nenişorilor, că pînă şi copilul se naşte la 9 luni, şi nu, cum ar fi după capul vostru, după prima noapte de dragoste!

Dan Claudiu Tănăsescu

P.S. Vorbeam despre jocul bătrînesc al celor de la Steaua, dar iată că pentru unii vîrsta mai înaintată nu reprezintă un obstacol în drumul spre performanţă. Dovada o face gimnastul nostru Marian Drăgulescu, care, la 35 de ani, a cucerit medalia de argint (în proba de sărituri) la Campionatele Mondiale de Gimnastică desfăşurate la Glasgow. Bravo lui!

COMENTARII DE LA CITITORI