Cultura inculturii publice

in Polemici, controverse

TOT CU CHILOŢII ÎN VITRINĂ ŞI LA REVELIONUL 2016

 

Nu ştiu cum se face, dar, în programele TV de Revelion 2016, momentele-cheie, punctele de maximă vizibilitate au fost iarăşi ale prostituţiei de toate tipurile, pe ritmuri manelist-orientale, în culori de şatră, cu personaje care ştiu cel mai bine să facă sex pe cît mai mulţi bani, sau bani pentru cît mai mult sex şi să se certe în public cît de tare se poate! Coautori: prezentatorii şi producătorii, mai josnici decît eroii, pentru că provoacă, îngăduie şi promovează aşa ceva.

După decenii, secole sau milenii în care, pe pămînt, există, la dispoziţia noastră, în memoria noastră, în arhivele tuturor canalelor de comunicare, nenumărate fapte de cultură, artă, civilizaţie sau mass-media, marca Beatles, Eminescu, AC/DC, Marin Preda, Larry King, Zamfir, Shakespeare, Cioran, Bach, Toma Caragiu, Paganini, Bacovia, Enescu, Seinfeld, seria BD, Homer, folclor românesc curat, Van Halen, Goga, Mr. Bean, Led Zeppelin, Eliade, Deep Purple, Amza Pellea, Rembrandt, vechiul Divertis, Esenin, Hendrix, Noica, Mozart, Stan şi Bran… şi, nu în ultimul rînd, Cenaclul Flacăra al lui Adrian Păunescu, iată încununarea! Iată rezultatul!

Ce s-a ales din aceste posibile puncte de referinţă, unele dintre ele chiar mari modele, care mi-au venit în minte într-o serie aleatorie şi, bineînţeles, săracă? S-a ales că autorii programelor de la televiziunile româneşti au mers tot pe variante ca Vali Vijelie, Cruduţa, Jean de la Craiova, Liviu Guţă, Cleante, Margherita de la Clejani, Adi şi Carmen Minune, Pepe, Nicu Paleru, Minodora, Adi de la Vîlcea…

Încercînd să respirăm, am avut ca alternativă eternul concert Loredana, de la Pro TV, şi nenumăraţii solişti de muzică populară românească prefabricată, sau comedianţi stridenţi, cu bancuri şi gesturi mai răsuflate decît în emisiunile proaste de pe vremea cenzurii din deceniile de comunism. Să nu fiu înţeles greşit: multe dintre aceste nume au valoarea lor, calităţile lor muzicale sau scenice, unele de excepţie, şi chiar folosul lor în societate. Dar nu le vreau ca etalon şi tablou-ştampilă, la început de încă un An Nou, sărbătoare pentru care preşedintele Iohannis, aflat în Florida, a înregistrat plat mesajul, încă de pe cînd era acasă, la Cotroceni, cu un brad împodobit barbar în spate, cine ştie de cînd.

Ştiu că un program de Revelion nu poate şi nici nu trebuie să fie echivalent numai cu un concert rock sau folk, cu un drum la bibliotecă, la filarmonică, dar am impresia amară că degeaba s-au creat şi se creează lucruri de valoare, dacă, la ceasul aranjării vitrinei, tot chiloţii ni se pun în geam.

 

ANDREI PĂUNESCU

(Text reprodus din „Flacăra lui Adrian Păunescu“)

COMENTARII DE LA CITITORI