Cultura nătîngilor

in Polemici, controverse

Motto: „Problema omenirii este că oamenii inteligenţi sînt plini de îndoieli, în timp ce oamenii proşti sînt plini de încredere”. (CHARLES BUKOVSKI)

Fie că au vrut, fie că au avut alte intenţii, sînt oameni în România, politicieni sau nu, care fac rău acestei naţiuni şi în loc să fie ignoraţi, lucrurile stau tocmai pe dos. Pînă în decembrie ’89, valorile celor care locuiau în acest spaţiu şi cu tristeţe îşi spuneau români erau foarte bine cristalizate şi, în general, cu foarte mici excepţii, totul se îndrepta spre cunoaştere. De bine, de rău, profesorii şi cei care aveau studii erau respectaţi, nu pentru banii lor, ci pentru ceea ce reprezentau ei în societate. Există un respect major pentru intelectuali, respect acordat necondiţionat şi fără să se pună întrebări. Fiecare familie, fiecare părinte îşi dorea să facă cel puţin un copil care să-i ajungă student, să fie inginer, profesor, doctor etc.

După ’90, lucrurile au început să se schimbe şi, odată cu oamenii, s-au schimbat şi valorile. Banul a început să conteze, banul a început să corupă. Cunoaşterea a căzut pe un loc secundar, dar, din păcate, nu şi nevoia de documente care să ateste nivelul de inteligenţă şi cultură. După 1990, cunoaşterea, nivelul cunoştinţelor la scara celor care au absolvit un liceu sau o facultate, a scăzut foarte mult, s-a cam dus în cap. Din acest punct de vedere, nu mai există o scară a valorilor, există doar diplome şi multă prostie.

Nu vreau să mă leg de rezultatele de la Bacalaureatul din ultimii ani, nu vreau să mă leg de calitatea îndoielnică şi de vocabularul îngust al unor lideri politici. Priviţi în jurul vostru şi vedeţi ce se întîmplă. Acesta este doar începutul, viaţa, aşa cum o cunoaştem, va suferi în perioada următoare pentru că dictatura proletariatului a fost nimic faţă de dictatura prostimii. Ei nu au reguli, ei nu au nimic de pierdut, ei nu au viziune, ei nu au nici un Dumnezeu. Priviţi la valorile promovate de televiziunile comerciale şi „bucuraţi-vă”! Acum încă e bine, însă, pentru cei care încă mai gîndesc în ţara asta, viitorul este sumbru.

Nu poţi să nu te „bucuri” că încă trăieşti în România. Medicii ne pleacă, geniile ne pleacă, oamenii care gîndesc pleacă şi ei cînd au ocazia. Învăţămîntul este la pămînt, dar noi, „prostimea”, nu vrem să vedem că politicienii îşi duc copiii la studii în străinătate. Sănătatea este în pămînt, dar tot pentru noi, „rumanii”. Politicienii, cei care ne conduc destinele, se duc la tratament tot în străinătate. Să mai vorbim de Cultură? Să mai vorbim de infrastructură? Să mai vorbim de libertate? De fapt, ce vreţi voi să vorbiţi? Chiar credeţi braşoavele cu libertatea voastră? Chiar credeţi că sînteţi liberi? Nu, nu vă îmbătaţi cu apă rece, pentru că nu sînteţi liberi! Liberi vom fi atunci cînd cei care ne conduc destinele vor face tot ceea ce trebuie, NU ce vor!

Fondatorul unei mari corporaţii a spus, la începutul secolului trecut, că lumea ar fi mult mai bună dacă toţi ar gîndi. Eu spun că lumea ar fi mult mai bună dacă măcar 51% din populaţia Planetei ar ajunge să gîndească.

Adevărata putere a unei naţiuni stă în cunoaştere!

Tano

Păreri și opinii