Cum a pierdut statul Domeniul Ciucea

in Război corupției

Am aflat, de curînd, dintr-un reportaj TV, realizat de Antena 3, despre acei vînători ai averilor statului. Dintre multe exemple, ne-a reţinut atenţia felul în care unii magistraţi din România, în loc să protejeze şi să apere bunurile de patrimoniu, le predau hoţilor, prin hotărîri judecătoreşti definitive, ce nu ţin cont de realitate (adică de acte autentice), şi fac rabat de la o judecată dreaptă, în interesul unor samsari de averi.

Printre astfel de abuzuri ale instanţelor, frapant pare a fi cazul Domeniului Ciucea. Este vorba de donaţia făcută statului de scriitorul Octavian Goga. Domeniul de la Ciucea a fost cumpărat de acesta în anul 1920, de la Boncza Berta, văduva poetului Ady Endre. Odată cu semnarea actului de vînzare-cumpărare, Octavian Goga devine proprietarul domeniului respectiv. Acest complex, în care Statul Român, beneficiarul donaţiei, a investit zeci de milioane de lei, este format din Casa memorială ,,O. Goga”, un ansamblu cultural cuprinzînd: castelul (căruia poetul i-a mărit dimensiunile şi i-a schimbat arhitectura, conferindu-i un stil nou, brâncovenesc, cu verande largi şi vedere spre Criş), mai multe clădiri (pe care Goga le va repara, păstrîndu-le atît arhitectura, cît şi funcţionalitatea) şi un parc de 7 ha, folosit de locuitorii din zonă şi vizitat de turiştii sosiţi în pelerinaj.

De menţionat că iresponsabila instanţă judecătorească nu a ţinut cont de actul de donaţie către Statul Român şi a luat în calcul o cerere care nu era valabilă. Avînd în vedere că acesta nu este un caz izolat, se impune o singură concluzie: sancţionarea instanţelor abuzive.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI